Terugblik Proefhotel avontuur Patrick & Mirjam

Het Proefhotelavontuur van Patrick & Mirjam zit erop. En het was met recht een avontuur. Wij – Hans & Nel – blikken met onze eerste proefhoteliers terug op een bijzondere en roerige tijd.

Waarom zijn jullie dit avontuur ook alweer aangegaan? Wat wilden jullie leren en ervaren?
Patrick: “Wij wilden heel graag alle facetten van het runnen van een gastenverblijf leren en doorleven: waar start je, hoe regel je dingen, waar moet je allemaal aan denken, waar doe je slim aan en wat is het gevolg van bepaalde keuzes. En doorslaggevend was – naast het opdoen van kennis en ervaring – het goede gevoel wat wij hebben bij jullie. We hadden direct het idee dat jullie ons oprecht en eerlijk verder konden helpen.”

_Proefhotel slotblog Patrick & Mirjam

Hoe kijken jullie terug op de voorbereiding van de Proefhotelweken, met het formuleren van jullie aanbod, de marketing en het voorbereiden op het daadwerkelijk runnen?
Mirjam: “Wij kijken terug op een mooie, boeiende en intensieve periode. Het hele voorbereidingsproces kent voor ons de nodige hoogtepunten en hobbels, waarbij wij heel dankbaar zijn voor de onvoorwaardelijke steun van Hans en Nel. Het bleek  – mede door een korte aanlooptijd – een uitdaging om gasten aan te trekken voor ons concept in januari. Toen hebben we in overleg met Hans & Nel besloten over te stappen naar een lang weekend in januari en de twee voorjaarsvakantieweken. We waarderen de flexibiliteit van Hans & Nel hierin enorm.

Patrick: “En daarnaast kreeg ik vanaf begin oktober last van een hernia. Dat heeft de flow in onze voorbereidingen verstoord. Daarenttegen is het binnenhalen van elke boeking als een feestje ervaren en was het te gek om onze weken op een paar prominente Facebookpagina’s te kunnen promoten.”

“Het moment dat de eerste gasten een paar uur te vroeg in de Stube stonden,
zullen we niet snel meer vergeten.”

 

En dan zijn de eerste gasten daar… Hoe was dat?
Patrick: “Ja, dat moment! Dat zullen we niet snel meer vergeten. Vrij onverwacht stonden de eerste gasten een aantal uur te vroeg in de Stube van het Proefhotel. We waren nog in overleg met Hans en Nel en waren nog bezig met de laatste voorbereidingen. Nel heeft ons regelmatig vertelt hoe het voor hen psychologisch werkt als gasten te vroeg komen: “Je zult merken dat je er mentaal nog niet klaar voor bent en dat je er nog niet echt voor ze kunt zijn.”

Mirjam: “En dat merkten we inderdaad. We gingen ook twijfelen: “Uh, hebben wij niet goed gecommuniceerd?” Toen bleek een van beide grieperig te zijn.  We moesten de kamers nog checken en waren nog niet klaar voor, dus we hebben ze toch nog even gevraagd naar het dorp te gaan. Later vonden we het vervelend dat we ze hadden weggestuurd. Maar toen we dat aankaartte bleek dat gelukkig geen probleem. Daarin helpt openheid. Achteraf kunnen we er hard om lachen met hen. Het bleken gasten te zijn die net als wij de training ‘Creëer een GOUDEN gastenconcept’ gedaan te hebben, maar dan op een ander moment dan wij. Het was voor hen ook een ervaring op weg naar hun vertrekdroom.”

_Proefhotel slotblog Patrick & Mirjam 2

Wat was voor een ieder van jullie het hoogtepunt van jullie Proefhotelperiode?
Patrick: “We hebben verschillende hoogtepunten meegemaakt. Waarbij met stip op één staat de gasten die tevreden terugkijken op een heerlijk verblijf. Ik heb ook mooie herinneringen aan de lantaarnwandelingen. En de fotoshoot met Marjolijn en Frank van de Telegraaf in het SneeuwBelevenisWeekend was onwerkelijk, maar zo gaaf! Het is een superleuk artikel in de Telegraafzaterdagbijlage VRIJ geworden.

Mirjam: “Ik vond de winterse avond met sneeuwschoenwandelen en rodelen ook echt super. En ik vond het gaaf om te zien hoe de kinderen in de SneeuwFamilieWeken zo enthousiast meededen aan de sneeuwpopwedstrijden.

Patrick:
“Het meest lastige was voor mij dat ik het Proefhotel vroegtijdig moest afbreken.”

_Proefhotel slotblog Patrick & Mirjam 3

En wat het meest lastige wat jullie hebben meegemaakt?
Patrick: “Het meest lastige was voor mij dat ik het Proefhotel vroegtijdig moest afbreken vanwege de bijwerkingen van medicatie voor mijn hernia. De laatste anderhalve week heeft Mirjam met het team het Proefhotel gedraaid. Het was verre van ideaal, maar opgeven was voor ons echt geen optie. En we zijn heel dankbaar voor alle steun die we gekregen hebben.”

Mirjam: “Naast dat het heftig was om je man te zien worstelen met zijn gezondheid, kwam ik erachter dat dit werk niet is wat ik de rest van mijn leven wil doen. Ik vind het super om gasten te verzorgen, maar mis een stuk uitdaging als ik dit de rest van mijn leven ga doen. Ja, dat vond ik heel lastig.”

Waar staan jullie nu?
Patrick: “Wij zijn nu – 5 dagen na de sluiting van het Proefhotel – bezig met de afronding van de Proefhotelperiode. Met de evaluatie, met de finale afrekening en de communicatie. Daarnaast zijn we langzaam aan het kijken naar een pand in Oostenrijk. Zodra ik voldoende hersteld ben, gaan we naar Oostenrijk om mogelijke panden te bekijken. Ook willen we verder uitstippelen hoe de start en de vorm van ons gastenverblijf er precies uit gaat zien.”

_Proefhotel slotblog Patrick & Mirjam 4

Wat hebben jullie geleerd?
Mirjam: “Pfff, heel veel! Om te beginnen hebben we heel veel praktijkervaring met gasten opgedaan. We weten nu echt wat er bij het runnen van een hotel komt kijken. En dat is een hoop. Voordat we het Proefhotel gingen doen hadden we bijvoorbeeld geen idee hoeveel tijd dingen kosten. En hoe intensief het is om en ontbijt en avondeten te verzorgen. We hebben zelf vooral niet het plan gehad om een hotel te starten, maar we vonden het opdoen van de ervaring heel waardevol.

Patrick: “We hebben ook ervaren hoe gasten reageren op het concept wat wij aangeboden hebben en wat ze gewaardeerd hebben. En bovenal hebben we bevestigd gekregen wat we wel willen en niet willen. Zo willen we niet op structurele basis avondeten verzorgen. Voor onze eigen droomplek ging onze voorkeur er al niet naar uit, maar dat is nu bevestigd. We weten nu nóg beter wat we willen neerzetten en voelen dat dat een hele goede kans van slagen heeft, omdat het echt vanuit onze krachten en energiegevers gaat komen.”

Mirjam:
“Ik heb gevoeld hoe het is om mijn werk en mijn familie en vriendinnen te gaan missen.
Die impact heb ik volledig onderschat.”

 

Wat heeft het Proefhoteltraject voor jullie betekend?
Mirjam: “Heel veel. Er is nogal wat gebeurd in een korte tijd, dus achteraf is het echt een pressurecooking-fase. Het was een hele bijzondere periode, waarin we hebben kunnen ervaren wat we hebben ervaren doordat we stonden waar we stonden. Nadat we wisten dat we zouden gaan emigreren, hebben we ons huis verkocht, hebben beiden afscheid genomen van onze vaste baan, auto’s verkocht en verhuisd naar een huurhuis waar we leven tussen ingepakte dozen. Dus de wereld lag aan onze voeten en we dachten ongecompliceerd ervaring op te gaan doen. Maar de periode na het afscheid van mijn werk heb ik gevoeld hoe het was om afscheid van mijn team en naaste collega’s te nemen. Die impact heb ik volledig onderschat. Ook ging ik tijdens het Proefhotel voelen dat ik eigenlijk mijn vriendinnen en familie niet wilden missen. En voor mij is helder geworden dat ik niet full-time in Oostenrijk wil wonen en dat ik geen fulltime gastenbedrijf ambiëer, omdat ik daarin de intellectuele uitdaging ga missen.”

Patrick: “Voor mij voelt de Oostenrijkdroom zo sterk, dat het niet makkelijk was om Mirjam haar gevoel te accepteren. Dat voelt toch wel een beetje als een rouwproces. Waarbij we nu kunnen zeggen dat we er weer sterker uit verwachten te komen. Ik heb me ook afgevraagd waar mijn hernia goed voor is geweest en waarom ik daardoor mijn droom niet volledig kon oefenen en ervaren. Want het is toch primair mijn droom waar Mirjam in de loop van de jaren ook enthousiast van werd. Ik baal er enorm van dat ik mijn droom niet heb kunnen oefenen en dat Mirjam de klus heeft afgemaakt. Toch kan ik er een leerles voor mezelf uithalen. Heel plat gezegd: doordat ik vanwege mijn hernia naar huis moest, ben ik bijna 2 weken zonder Mirjam geweest. De afgelopen 10 jaar zijn we vrijwel geen dag zonder elkaar geweest. Ik was bang dat ik niet alleen kon zijn. Ik heb nu ervaren dat ik dat prima kan en dat heeft me zelfvertrouwen gegeven.”

Patrick:
“Ik was bang dat ik niet alleen kon zijn.

Ik heb nu ervaren dat ik dat prima kan en dat heeft me zelfvertrouwen gegeven.”

 

Hoe ziet jullie toekomstpad er uit? Kunnen jullie daar al iets over zeggen?
Mirjam: “Het plan dat we nu voor ogen hebben is dat we niet voor emigratie, maar voor semigratie gaan. Ik vind het ontzettend knap dat Patrick ‘water bij de wijn’ wil doen. We willen een gastenverblijf met een paar appartementen in Oostenrijk. Als we in Oostenrijk zijn – meer dan de helft van het jaar – zullen we onze gasten echt ontzorgen. Als we in Nederland verblijven, verhuren we de appartementen zonder extra service. Ik wil daarnaast ander werk blijven doen; iets waarin ik voldoende uitdaging kan vinden. De precieze vorm heb ik nog niet uitgedacht, maar dat komt wel goed.”

_Proefhotel slotblog Patrick & Mirjam 5

Is jullie Proefhotelavontuur geslaagd?
Mirjam: “Ondanks alle hobbels: absoluut. Toen we in juli 2016 volmondig ‘JA’ zeiden tegen dit avontuur, wilden we vooral ervaring voor onze ‘ik vertrek’-droom opdoen. En dat dat begeleid was, voelde heel prettig. Daarnaast zagen we het ook als een goede manier om ons concept van Hartje Oostenrijk op gang te brengen. Niet wetende dat ik erachter zou komen dat ik niet volledig mee kon gaan in de droom van Patrick. En dat is en was heftig.”

“We zijn door het runnen van het Proefhotel
zoveel méér wijzer geworden dan we vooraf hadden kunnen bedenken!”

 

Patrick: “Tegelijkertijd voelen we heel sterk dat het nog veel heftiger zou zijn geweest als Mirjam daar pas achter was gekomen als we hier al een duur pand hadden gekocht en al waren geëmigreerd. Dat is voor ons echt winst. Het was een intensieve, onvergetelijke ervaring en een rollercoaster van een paar maanden die een paar jaar aan ervaring heeft opgeleverd. We zijn door het runnen van het Proefhotel zoveel meer wijzer geworden dan we vooraf hadden kunnen bedenken!”

LEREN IS PROBEREN
PROBEREN IS LEREN


PS: Hier vind je een speciale pagina over Patrick & Mirjam en hun deelname aan het Proefhotel. En vind je het leuk hun verdere avontuur te volgen? Dat kan op Facebook en op HartjeOostenrijk.nl

En wil je meer weten over het uitproberen van jouw droom in het Proefhotel? Neem dan gerust contact met ons op. 

Hoe gaat het nu met Patrick & Mirjam?