Leonie blikt terug op haar Proefhotelavontuur

Het Proefhotelavontuur van Leonie zit erop. Leonie heeft – na 9 maanden voorbereidingen – 3 weken lang haar droom uitgeprobeerd: vakanties organiseren voor gezinnen met kinderen die gaan stralen van duidelijkheid en structuur. Wat een moedige stap! Wij – Hans & Nel – blikken met Leonie terug op een leerzame en bijzondere tijd.

 

Waarom ben je het Proefhotel avontuur ook alweer aangegaan? Wat wilde je leren en ervaren?
“Ik ben het Proefhotelavontuur aangegaan om mijn gastenconcept uit te proberen. Tot 1 november 2017 ben ik juf in het speciaal basisonderwijs en ligt mijn hart bij deze kinderen. Maar mijn hart ligt ook in Oostenrijk. In de Gouden Gastenconceptraining van de DroomplekAcademie van Hans en Nel ben ik uitgekomen op het concept om vakanties te organiseren voor gezinnen met kinderen die een vorm van autisme hebben, in Oostenrijk. In de loop van de voorbereidingen heb ik besloten de doelgroep te verbreden naar gezinnen met kinderen die gaan stralen van structuur, duidelijkheid en voorspelbaarheid.

“Je kunt je er van alles bij voorstellen.
Maar je weet wat pas wat het is als je er middenin zit”.

Ik wilde ervaren hoe het door mij bedachte concept er in het echt uit zou zien. En wat er allemaal aan vast zat. Een gast zei afgelopen week nog: “Je kunt je er van alles bij voorstellen, maar je weet wat pas wat het is als je er middenin zit”. En zo is het ook. Een gastenverblijf runnen is zoveel meer dan alleen het contact met de gast, weet ik nu.”


Hoe kijk je terug op de
voorbereiding van de Proefhotelweken, met het formuleren van je aanbod, de marketing en het voorbereiden op het daadwerkelijk runnen?
“Dat was ook een spannend proces. Hoe ging ik mijn concept onder de aandacht brengen? Wat bied ik aan? Dat was en is voor mij een leerproces. Ik heb wel geleerd om over een drempel te stappen, mijn verhaal te doen en mensen actief te benaderen. In het begin dacht ik nog weleens: “Ze denken vast; daar heb je haar weer!” Maar mijn ervaring leert nu dat ik een bijzonder verhaal te vertellen heb en dat mensen over het algemeen heel enthousiast reageren.

En ja, hoe bereik je die doelgroep dan? Social media is daarbij voor mij een belangrijk hulpmiddel gebleken. Via Facebook je plannen delen, mensen meenemen in je ideeën en de ontwikkeling van je concept. Nel heeft mij daarbij heel erg geholpen.  Wat is een goede Facebookpost, welke foto, welke tekst? Achter alles zit een bedoeling en een gedachte en daarbij wil ik uiteraard vooral trouw blijven aan mijn concept en mijzelf.

Daarnaast heb ik rond april/mei mijn doelgroep verbreed van kinderen met autisme naar kinderen die gaan stralen door voorspelbaarheid, structuur en duidelijkheid. Omdat er nou eenmaal veel meer kinderen zijn die hier baat bij hebben en ik liefst natuurlijk zoveel mogelijk gezinnen bereik. Ook dat was een spannende stap, maar voelde goed.”

“Als ik er achteraf aan terugdenk vraag ik mijzelf wel af: hoe ik dat heb gedaan?”

In voorbereiding op het daadwerkelijk runnen van het Proefhotel heb ik me zo goed mogelijk voorbereid en toch kwam was het nog heel veel. Het afronden van het schooljaar in mijn huidige baan als juf is altijd al intensief en daar kwam nu de voorbereiding van het Proefhotel bij. Als ik er achteraf aan terugdenk vraag ik mijzelf wel af hoe ik dat heb gedaan. Gelukkig kon ik daarbij ook rekenen op de steun en hulp van Hans en Nel. Zo hoefde ik voor veel dingen niet zelf het wiel uit te vinden. Zij hielpen mij door aan te geven wat voor hen heeft gewerkt, maar lieten mij daarbij altijd de keuze om het anders te doen.” 


Wat vond je vooraf het meest spannend?
“Of ik de verwachtingen van de gasten wel zou kunnen waarmaken. Wat vinden ze ervan en hebben ze het wel naar hun zin? Dat vond ik echt spannend. Voor mijzelf had ik de lat heel hoog gelegd. Maar het is en blijft het Proefhotel. Dat moest mij wel regelmatig verteld worden, ook in aanloop naar de vakantieweken. En ik vond het spannend of ik het wel vol zou houden qua energie. Zo uit een druk en hectisch schooljaar hup door naar het Proefhotel.”

 

En dan zijn de eerste gasten daar… Hoe was dat?
“De eerste gasten waren zaterdag 22 juli stipt om 16.00 uur in het Proefhotel. Gelukkig was alles klaar en waren wij er klaar voor. Ik heb die dag een beetje in een roes beleefd. Je ontvangt hen, tegelijkertijd moet er een maaltijd op tafel komen en graag op de afgesproken tijd. Ik was zo druk met het operationele proces, dat ik op een gegeven moment naar buiten keek en dacht: “Wow, daar zitten mijn gasten”. “

“Veel mensen zeiden in deze periode: “Vergeet er niet van te genieten”.
Maar met het woordje genieten kon ik niet zoveel.”

Veel mensen zeiden in deze periode: “Vergeet er niet van te genieten”. Maar met het woordje genieten kon ik niet zoveel. Wel heb ik mijzelf soms even bewust gedwongen om met aandacht te kijken naar wat er om mij heen gebeurde. Gasten die lekker een boek lagen te lezen in het zonnetje, de kinderen die genoten bij de beek, de gesprekken in het ochtendzonnetje of bij het kampvuur. En dat iedereen dat op zijn eigen manier deed en zich op zijn of haar gemak voelde.”


Je hebt eerst een ‘gewone’ week voor gezinnen georganiseerd en daarna twee weken voor jouw toekomstige doelgroep. Waarom heb je dat gedaan?
“Om vooral het operationele proces te ervaren en de gasten te ontvangen en te verzorgen. De twee weken die daarna volgden waren wel intensiever qua contact met de gasten, dus dan is het prettig als je eerst wat ervaring opdoet in het runnen van een gastenverblijf. In de laatste twee weken zou er intensiever contact zijn met de gasten en mijn team moest wel weten wat ze dan moeten doen. Dus die familieweek was een hele goeie startwerkweek. Één van de gasten zei aan het einde van de week: “Ik heb geen idee wat er eventueel in de keuken niet goed is gegaan. Ik heb er in ieder geval niets van gemerkt!” Dat vond ik mooi om te merken.”


Wat waren de reacties van je gasten?
“Ja, goed! Het waren mijn eerste weken, dus we hebben het met elkaar ook gehad over ontwikkelpunten. Bovenal waren de reacties hartverwarmend.”

Wat is de leukste of meest bijzondere reactie die je gekregen hebt?
“Poeh, dat vind ik lastig te zeggen. Er staan me zoveel mooie reacties bij. Er was bijvoorbeeld een gezin dat in de afgelopen jaren eigenlijk altijd eerder naar huis moest. Of nog vermoeider van vakantie terugkwam. Alle gezinsleden hebben een geweldige vakantie gehad. Een oudere broer van een zusje met ASS die mij vertelde dat dit de leukste vakantie was sinds lange tijd, doordat hij af en toe even tijd alleen had met z’n ouders. Gasten die vertellen dat hun kind na de tweede dag al vroeg of ze volgend jaar weer kunnen komen. Merken dat ik een luisterend ben zijn voor broertjes en zusjes van kinderen die het was lastiger hebben. Dat geeft echt zo nieuwe energie en vertrouwen dat ik op de goede weg ben met mijn vakantieweken.”

 

Wat was voor jou het hoogtepunt van jouw Proefhotelperiode?
Ik heb in een week mooi contact met de kinderen en dan kan ik genieten van een pannenkoekenavond waarbij we met elkaar plezier hebben en lekker samen eten in de wetenschap dat de ouders er samen even op uit kunnen en je hen dus ook iets waardevols meegeeft.

Ook de gesprekken met ouders over de ontwikkeling van hun kinderen. De zorgen of vragen rond hun zoon of dochter. Ik vind het bijzonder dat ouders dat aan mij toevertrouwen en dat we daar op een ongedwongen manier over in gesprek kunnen en dat ik daarin mee mag denken.

Daarnaast heb ik met de gasten ook heel open kunnen praten over hun beelden van mijn weken in de toekomst; weken die waarschijnlijk met maximaal 5 gezinnen gaan plaatsvinden, zodat ik ieder gezin voldoende aandacht kan geven.”

 

Wat heb je over jezelf geleerd?
Dat ik het harde werken goed kan volhouden. Het waren lange en regelmatig volle dagen; ik heb geen vrije dag gehad de afgelopen 4-5 weken. Toch zit ik nog aardig goed in mijn energie. Natuurlijk ben ik moe, maar ik heb ervaren dat ik er ook energie van krijg, daarom houd ik het vol. Verder heb ik aardig wat geduld en kan veel aan; die eigenschap kwam heel goed van pas in het speciaal onderwijs. Ik had niet verwacht dat dat ook bij het runnen van het Proefhotel een waardevolle eigenschap zou zijn.

En ik ben toch ook wel achter iets gekomen wat ik best lastig vond om te constateren. Ik streef ernaar om zoveel mogelijk duidelijkheid en structuur aan te bieden in mijn weken. Maar door de veelheid van alles merkte ik dat sommige dingen voor de gasten niet altijd even duidelijk waren. In de laatste week heb ik daar wel meteen slagen in kunnen maken.”


En wat is meest lastige wat je hebt meegemaakt?

“Dat is toch wel het personele stuk. Vier maanden voordat het Proefhotel startte, had ik mijn team met 4 mensen compleet, maar in de laatste 2,5 week voordat de eerste gasten kwamen, trokken ze zich stuk voor stuk terug, allemaal met eigen redenen. Dat deed zo’n pijn. Echt een dieptepunt. Gelukkig heb ik dit gevoel met Hans en Nel kunnen delen en hebben ze me de juiste vragen gesteld in deze fase. Nel heeft me geholpen de enorme puzzel van het rooster passend te krijgen. Mijn ouders, die een enorme steun en toeverlaat voor me zijn, hebben twee meiden voor me geregeld die een week voordat de eerste gasten kwamen ‘ja’ hebben gezegd tegen het avontuur. Daar heb ik ontzettend veel bewondering voor.

Hans en Nel vroegen zich wel af of je met zo’n ‘reddingsactie’ mensen bereikt die weten wat het werk precies inhoudt. En dat terwijl ik dat zelf nog niet eens exact wist… We hebben het met elkaar ontdekt. Het aansturen vind ik een lastig stuk: hoe zorg je ervoor dat werkt uitgevoerd wordt zoals je zelf graag wilt? En tegelijkertijd hebben we het met elkaar tot een goed einde gebracht. Voor de toekomst wil ik in ieder geval nog even goed nadenken en voelen hoe ik het personele deel wil invullen in mijn concept.”


En smaakt het naar meer of ben je genezen? 😉
“Het smaakt naar meer! Zo ben ik gevoelsmatig het Proefhotelavontuur ook ingegaan. Ik zag het als een start voor een concept dat ik verder wil ontwikkelen. Het voelde als de start van een nieuw avontuur.” 


Is jouw Proefhotelavontuur geslaagd?
“Ja, absoluut. Het was een rollercoaster, heel spannend én het geeft me een enorme kick. Ik heb veel blije gasten gezien, ik heb veel over het operationele proces van een hotel geleerd – op de Facebookpagina van het Proefhotel deelde Nel regelmatig mijn leerlessen in video’s – en ik krijg steeds scherper hoe ik mijn rol als coach kan inzetten.

“Elke keer als er iets mis ging, dacht ik dat ik nu alles wel gehad zou hebben…”

Het is zo enorm intens, met hoge pieken en diepe dalen. Elke keer als er iets mis ging, dacht ik dat ik nu alles wel gehad zou hebben… Dat ik bijvoorbeeld het brood heb vergeten te bestellen, dat de ontbijtmedewerker zich verslaapt, dat een gezin zich vergist heeft in de aankomstdatum. Om een paar voorbeelden te noemen. Ik weet nu dat je altijd voor verrassingen kan komen te staan, tot de laatste dag aan toe, ook buiten het Proefhotel. Ik heb mezelf elke keer moeten voorhouden dat ik het Proefhotel aan het runnen ben: ik mag fouten maken.”

(Nel) En dan komt Leonie er op haar 'uitslaapochtend' achter dat het ontbijt niet is klaargemaakt… Ps: ik weet hoe het voelt: ik heb het ook meegemaakt. #depraktijk #ikvertrek

Geplaatst door Proefhotel.nl – leren is proberen op Maandag 31 juli 2017


En nu?
“Ik ben nu eerst nog een paar dagen in Oostenrijk met mijn ouders vakantie vieren. Daarna werk ik nog 2,5 maand op de school waar ik jarenlang les heb gegeven. Daar werk ik mijn opvolger in, maar sta ik niet meer voor de klas. Ondertussen ga ik verder met de voorbereidingen van de website metLeonie.nl. Daar heeft Nel afgelopen weken al superveel foto’s voor gemaakt. Begin november vertrek ik voor – in ieder geval een jaar – naar Oostenrijk en verblijf ik vlakbij de Berghut [waar ik nu het Proefhotel heb gerund].

Het plan is om a.s. kerstweek de eerste metLeonie wintersportweek te organiseren in de Berghut. En volgende zomer organiseer ik 3 of 4 High Five-Familieweken, tussen 21 juli en 19 augustus. Daarnaast ga ik online coaching bieden aan ouders en kinderen rondom structuur en duidelijkheid.

“Ik weet echt niet hoe ik zonder het Proefhotel mijn droom had kunnen realiseren.”

Mijn hoofd zit nu direct na het Proefhotelavontuur nog zovol met indrukken. En tegelijkertijd kan ik al heel blij worden als ik denk aan het komende jaar. De eerste ouders die interesse hebben in online coaching en ‘coaching on the app’ hebben zich al gemeld. En ik weet dat er al 3-4 gezinnen die héééél graag terug willen komen. Gaaf, hè… Ik weet echt niet hoe ik zonder het Proefhotel mijn droom had kunnen realiseren.”

>> Weten hoe het een half jaar na het Proefhotel met Leonie gaat?

Leonie bijzondere gezinsvakanties Oostenrijk de Berghut breed

 

PS: Hier vind je een speciale pagina over Leonie en haar deelname aan het Proefhotel. En vind je het leuk hun verdere avontuur te volgen? Dat kan via metLeonie.nl

En wil je meer weten over het uitproberen van jouw droom in het Proefhotel? Neem dan gerust contact met ons op.