Hoe gaat het nu met oud-proefhotelier Leonie?

Ik schrijf dit blog met uitzicht op de besneeuwde bergen in Oostenrijk. Het waait om het huis, maar in mijn kleine gezellige woonkamertje is het lekker warm. Als je mij anderhalf jaar geleden had verteld dat ik in november 2017 verhuisd zou zijn naar Oostenrijk”, had ik je waarschijnlijk een beetje lacherig aan gekeken. “Droom lekker verder!” zou ik hebben gezegd.

Niets is echter minder waar. Sinds half november 2017 woon ik Rauris, Oostenrijk. Ik heb mijn baan als leerkracht in het speciaal basisonderwijs opgezegd en mijn huis in Nederland voor in ieder geval een jaar verhuurd. Alles in een vrachtwagen gesjouwd en naar Oostenrijk vertrokken. En ja, dat is heel spannend!

Maar het gevoel om te kiezen voor wat ik écht wil is zo sterk dat ik niet anders kan, dan deze stap zetten.

Hoe het begon…

Even een korte terugblik. Ik werk de afgelopen jaren vol passie in het speciaal basisonderwijs. Ik voel me als persoon en als leerkracht ontzettend sterk verbonden met ‘mijn’ kinderen. Maar het effect van alle regeltjes in het onderwijs neemt een te groot deel van mijn leven in beslag en brengt me uit balans. Ik wil heel graag, maar het lukt me niet…

Maar wat dan? Ik heb voel een enorme liefde voor Oostenrijk en zou er best wel graag willen wonen. Ik heb allemaal losse ideeën in mijn hoofd: in het buitenland wonen, verhuizen naar de bergen, werken met kinderen met autisme, iets kunnen betekenen voor hun ouders en andere gezinsleden. Maar hoe? Hoe ga ik mijn geld verdienen en mijn leven opbouwen? Ik stuit op de DroomplekAcademie van Hans & Nel en doe in het voorjaar van 2016 de online training ‘Mijn GOUDEN-gastenconcept’. In de loop van de training vallen alle puzzelstukjes op z’n plek. Ik zie een mooie plek in de Alpen voor me, een kleinschalig gastenverblijf waar ik de gezinnen met autistische kinderen kan ontzorgen en laten ontspannen.

Mijn droom uitproberen

Als Hans en Nel me vertellen over het Proefhotel lijkt het me een geweldig kans om mijn droom op een ‘veilige’ manier uit te proberen. In de loop van 2017 voel ik dat ik de doelgroep iets breder wil trekken: gezinnen met kinderen die gaan stralen als ze structuur krijgen. Dat geldt ook voor kinderen met bijvoorbeeld ADHD en hoog gevoelige kinderen. In juli en augustus 2017 ontvang ik mijn eerste gasten in het Proefhotel en daar probeer ik mijn concept uit.

“Dit is geen proberen;
dit is het begin om te onderzoeken hoe ik het nóg beter kan maken.”

Inmiddels ben ik er dan al uit: dit is geen uitproberen. Dit is onderzoeken op welke manier ik de vakantieweken voor gezinnen die gaan stralen door duidelijkheid en voorspelbaarheid nog beter kan maken. Dit is wat ik wil! Ik wil heel graag op een andere manier met kinderen en gezinnen werken.

Ik kom in aanraking met alles wat er komt kijken bij het runnen van een gastenverblijf. Ja, ook de minder leuke kanten. Zo zit ik in een week voor mijn vakantieweken zonder personeel terwijl ik 4 maanden voor het Proefhotel mijn team met 4 mensen rond had. En ik kom voor nog meer uitdagingen te staan. Daarover kun je hier alles lezen.

Maar bovenal krijg ik energie van de reacties van mijn gasten en als ik zie hoe zij genieten van een heerlijk ontspannen vakantieweek. Zij zijn mijn ambassadeurs om metLeonie helpen te doen slagen en meer bekendheid te geven.

Hartverwarmend afscheid

Na mijn vakantieweken keer ik terug naar school en rond daar mijn werkzaamheden af en draag mijn lesgevende taken over aan mijn opvolgster. Eind oktober neem ik afscheid van school, collega’s en ‘mijn’ leerlingen. Ik ervaar mijn afscheid als hartverwarmend.

“Komt het met de juf wel goed?”

Ik heb ontzettend veel geleerd van mijn leerlingen de afgelopen jaren en ook bij het afscheid leer ik weer van mijn leerlingen. Er is een jongen die maar heel onrustig blijft in mijn laatste weken op school. Ondanks dat ik heel duidelijk vertel, teken én laat zien hoe de weken voor en na mijn afscheid eruit gaan zien. Ik geef tijdens diverse gesprekken met mijn groep duidelijk antwoord op de wie, de waarom, de waar, de wat en de hoe. Na overleg met zijn moeder ga ik nog een keer met hem en de rest van de groep in gesprek. Hij kan mij haarfijn uitleggen hoe alles gaat verlopen. Op de vraag of er nog iets is wat nog niet duidelijk is, roept hij door de groep: “Ja, dat snap ik allemaal wel, maar met jou juf, komt het met jou allemaal dan wel goed daar in Oostenrijk?”

Aha, dat is dus waar de onduidelijkheid zit. “Komt het met de juf wel goed?”. Na een gesprek met de groep, waarbij ik nogmaals foto’s en filmpjes laat zien van Rauris, de Berghut en zelfs van Hans, Nel en hun kinderen, zie ik zijn schouders zakken en de onrust afnemen. De juf gaat het daar wel redden en ze heeft een fijne en veilige plek om te wonen en te werken.

Ik regel alles wat nodig is om mijn verhuizing goed te laten verlopen en neem afscheid van familie en vrienden. Nu ik het zo schrijf lijkt het alsof ik dat allemaal maar ‘even  heb gedaan, maar het was een rollercoaster. Zijn er twijfels geweest? Nee, ik heb met volle overtuiging deze volgende stap gezet. Veel is het wel.

Mijn structuur ligt op zijn kop

Inmiddels heb ik een heerlijk woonplekje en zijn alle verhuisperikelen achter de rug. En ‘dan? Dan val ik even in een klein gat. Ik ken Rauris natuurlijk al een beetje, dus dat voelt alsof ik niet helemaal in het diepe ben gesprongen, maar het is pittig. Weg is mijn structuur van 5 dagen per week voor de klas en het werk dat ik kende. Ik kom erachter dat ik alles opnieuw moet uitvinden. Gelukkig kan ik hier terugvallen op de steun en coaching van Hans en Nel en vind ik luisterende oren bij de achterblijvers in Nederland.

Beginnen met het uitzetten van plannen voor metLeonie voelt als een enorme berg. Waar moet ik beginnen? Ik heb heel erg de behoefte aan een spoedcursus Eerste Hulp bij Zelfstandig Ondernemen. Daarover kan ik gelukkig met Hans en Nel sparren en zij staan mij met raad en daad terzijde. Zij helpen mij structuur aan te brengen en prioriteiten te stellen.

“Af en toe slaat ook weleens de paniek toe…
“Whoa…wat heb ik gedaan?!”

Naast het werk is er natuurlijk je vrije tijd. Hoe ga ik dat indelen? Ik ken hier bijna niemand. Vrienden en familie vragen hoe het gaat. Lukt het? Heb je het goed? Die twee vragen kan ik allebei beantwoorden met “ja”, maar af en toe slaat ook weleens de paniek toe…Whoa…wat heb ik gedaan?!

En genieten

Gelukkig duurt dat gevoel van paniek nooit lang. Ik merk dat ik langzaam maar zeker een routine en een ritme vind. Dat ik steeds meer zicht krijg op wat de prioriteiten zijn van metLeonie en waar ik naartoe wil werken.

In mijn vrije tijd ga ik zoveel mogelijk naar buiten. Genieten van de bergen, sneeuw en de rust. Ik kan mij nu focussen op dat wat ik graag wil, in een omgeving waar ik heel graag wil zijn en dat geeft mij energie. Ik heb ook al wat contact met andere Nederlanders en ook al zou ik het ook leuk vinden om de ‘locals’ beter te leren kennen, voor nu is het goed en gezellig zo. Alles komt op zijn tijd. En ik moet niet vergeten dat ik hier – op het moment van schrijven – nog maar 1 maand woon.

Te gek! Vandaag was voor mij een heel bijzondere dag. Wil je weten waarom? Check het filmpje.En…je ziet meteen hoe waanzinnig mooi het is. Het beloofd een mooie kerstvakantie te worden! Kom je ook naar de High-Five winterweek van 23 t/m 30 december in Rauris, Oostenrijk? Voor meer info kun je mij altijd een PB sturen. Met dank aan Nelleke Griffioen voor het filmen.

Posted by MetLeonie.nl – bijzondere gezinsvakanties on Friday, 15 December 2017

Ik geniet overigens ook van onverwacht mooie momenten. Het leven zit hier eigenlijk vol verrassingen. Zo stond ik op de eerste dag dat de skipistes hier open waren met Nel op de piste in de dikke sneeuw. Zoveel sneeuw op de piste had ik nog nooit meegemaakt in mijn wintersportvakanties. Zo gaaf om dat te ervaren! Paul en Janneke, de Proefhoteliers voor komende winter, zijn inmiddels aangekomen en we gaan ons komende week voorbereiden op mijn kerstweek. Dat wordt hun inwerkweek voordat ze zelf een hele winter het Proefhotel runnen.

Mijn plannen voor de toekomst

De bijzondere vakantieweken voor gezinnen en de bergen hebben mij naar Oostenrijk gebracht. Maar ondertussen zijn er meer ideeën geboren. Mijn metLeonie-vakanties gaan in de toekomst slechts een onderdeel vormen van mijn bedrijf en aanbod: via metLeonie begeleid ik ouders, hun kinderen en leraren om kinderen dankzij structuur te laten stralen.

Ik ga 3 soorten begeleiding aanbieden:

  • Online coaching voor ouders en/of hun kinderen
  • Online coaching voor leraren
  • metLeonie vakanties voor gezinnen met kinderen die gaan stralen dankzij structuur en duidelijkheid.

Ik ga gezinnen online coachen en aanvullend ondersteunen via de app. Ik wil hen snel en gericht helpen. Geen gedoe met wachtlijsten, uitzoeken wie, wat en waar. Nee, doelgericht aan de slag met het gezin. Het moment dat ik gebeld werd met de vraag van een moeder of ik haar dochter wilde coachen, was een enorme mijlpaal voor me. Het sterkt me zo in het gevoel dat ik hier wonend in de bergen ook mijn geld kan verdienen. En inmiddels coach ik al enkele gezinnen online en dat wil ik gaan uitbreiden.

“Inmiddels coach ik al enkele gezinnen online
en dat wil ik gaan uitbreiden.”

Daarnaast heb ik het plan opgevat om leerkrachten te ondersteunen. Ook dat kan volgens mij veel sneller, doelgerichter en simpeler, zo weet ik uit ervaring. Dit plan ontstond toen een gast afgelopen zomer opmerkte hoe erg het was dat er iemand als ik met zoveel ervaring uit het onderwijs zou gaan verdwijnen. Die opmerking triggerde mij. Ik heb namelijk nog steeds een heel groot hart voor het onderwijs en dat zal altijd wel zo blijven, maar alle rompslomp en het gedoe eromheen, daar ben ik echt klaar mee. Maar mijn kennis delen, dat doe ik heel graag.

En zoals gezegd ga ik door met mijn vakantieweken in zowel de zomer als de winter. Ik huur daarvoor de Berghut van Hans en Nel. Met de kerst organiseer ik één gezinsweek en in de zomer vier weken tussen 14 juli en 11 augustus 2018.

Wil je trouwens meer informatie over het inzetten van een Persoonsgebonden Budget voor een High-Five vakantieweek? Dat kan! Dan kun je via mailmetleonie@gmail.com contact met mij opnemen.

Website in de maak

Ondertussen deel ik regelmatig tips in mijn video’s op mijn Facebookpagina en die worden heel goed ontvangen. En ik had mijn website allang klaar willen hebben, maar het afgelopen half jaar is zo druk geweest! Ik verwacht dat-ie eind januari klaar is. Tot die tijd kunnen mensen mij mailen als ze meer willen weten.

De komende weken staan voor mij in het teken van mijn kerstweek voor gezinnen; daarna pak ik de website weer verder op.

Wat is er veel gebeurd…
Ik heb er zin in en kan niet wachten om te gaan zien en ervaren wat er het komende jaar allemaal nog meer op mijn pad komt!

Stralende groet,
Leonie