Hoe gaat het met het Proefhotel sinds de lancering?

Het is 20 december 2017. Proefhoteliers Paul & Janneke zijn een paar dagen geleden aangekomen op onze droomplek. Ze staan aan de vooravond van hun Proefhotelavontuur. Ze gaan gedurende een hele winter hun gastendroom uitproberen, de eerste weken met onze begeleiding. Paul & Janneke zijn de 3e proefhoteliers na Patrick & Mirjam en Leonie; Carla bereidt zich als 4e proefhoteliers voor op 3 weken in mei.

Hoe gaat het nu, 1,5 jaar na de [media]lancering, met het Proefhotel? Zijn er wel mensen die hun vertrekdroom willen uitproberen? En hoe gaat het met de dromen van de proefhoteliers? We praten je graag even bij…

Proefhotel december 2017 DroomplekAcademie

Het Proefhotelidee

We weten nog precies hoe we op het idee van het Proefhotel komen. In maart 2015 – tijdens een Berghutwinter – is er een ‘medewerkersdingetje’. ’s Avonds hebben we bij grote uitzondering gelegenheid om samen uit eten te gaan en die kans grijpen we. Even weg. “Hoe kunnen we in vredesnaam gasten ontvangen zonder het gedoe van personeel te hebben?” Moedeloos kijken we elkaar aan. Een half jaar ervoor bedenken we ons nieuwe toekomstige bedrijf: de DroomplekAcademie, waarbij we mensen begeleiden die een vertrekdroom hebben of al vertrokken zijn.

Al pratende valt er opeens een nieuw puzzelstukje in elkaar:
“Kunnen we andere mensen dan niet onze plek laten runnen?”
“Zou dat niet iets zijn voor mensen die net als wij willen vertrekken?”
“Een soort ‘Vertrek’-Hotel.”
“Als de meest ultieme en praktijkgerichte training van de DroomplekAcademie.”

Een nieuw idee – dat we later bombarderen tot ‘Proefhotel’ – is geboren.
Met als pay-off ‘Leren is proberen’; een term die onze oudste als 4-jarige een keer met ons deelde toen iets niet helemaal lukte… “Leren is proberen, proberen is leren,” zei hij toen…

Op dat moment hebben we nog een zomer- en een winterseizoen vol gasten in het vooruitzicht, dus we kunnen er niet direct mee aan de slag. First things first. Maar het idee groeit ondertussen.


Lancering

We delen het Proefhotelidee hier en daar. Mensen vinden het briljant bedacht: “Geweldig TV-format”. In de herfst van 2015 zenden we het idee in voor de VertrekNL Ondernemersprijs die we in april 2016 winnen.

We zijn op dat moment inmiddels gestart met de eerste DroomplekAcademietraining, maken een website voor het Proefhotel en 20 juni 2016 lanceren we het idee groots. Landelijke kranten en tv pakken het idee op.

Proefhotel in de media

Eerste Proefhoteliers

Wat maar weinig mensen weten is dat we op het moment van de lancering al 4 maanden in gesprek zijn met de eerste potentiële proefhoteliers: Patrick en Mirjam. We ontmoeten hen in februari 2016 in onze stand op de Emigratiebeurs. Ze zijn erg enthousiast en ze komen daarna een paar keer langs als ze trips naar Oostenrijk maken om panden te bekijken. Ze kunnen door omstandigheden alleen niet eerder ‘ja’ zeggen tegen het Proefhotel. Dat vraagt geduld. Ze willen een paar weken draaien in de winter en die winter komt al snel dichterbij… Dat wordt best krap.

Begin juli 2016, nadat ze de GOUDEN gastenconceptraining hebben afgerond, kunnen Patrick en Mirjam hun JA-woord geven en gaan ze voor het Proefhotelavontuur. Als eersten. Wat een moedige stap!

Skype Patrick en Mirjam Proefhotel

We gaan er overigens met z’n vieren voor: dit is één groot nieuw avontuur, voor ons allemaal. Wij hebben dit ook nooit eerder gedaan. We hebben een idee hoe we ze willen opleiden om het Proefhotel te runnen, maar wij hebben het ook nog niet eerder gedaan. We hebben nog geen uitgestippelde opleidingsmap klaarliggen; we gaan al doende de training ontwikkelen. We stippelen een traject uit en hebben wekelijks skypecontact. De inzichten ontstaan onderweg.

Meer over het verloop van hun Proefhotelavontuur lees je onderaan het blog.


Tweede proefhotelier in de pijplijn

Ondertussen hebben we tijdens de eerste online GOUDEN gastenconcepttraining in april 2016 het gevoel dat het Proefhotel ook iets voor Leonie kan zijn. Ze werkt op dat moment in het speciaal basisonderwijs en haar hart ligt in Oostenrijk. Uit de training komt dat zij graag vakantieweken in Oostenrijk wil organiseren voor gezinnen met kinderen die gaan stralen dankzij structuur, bijvoorbeeld kinderen die een vorm van autisme hebben, ADHD of kinderen hooggevoelig zijn.

Leonie is een ‘solo’-vertrekker, dus dat voor haar een soort extra ‘droomdrempel’: “Hoe ga ik dat allemaal doen?” Ze zou graag een eigen gastenplek hebben. In de online training geven we haar een inzicht dat haar droom opeens realiseerbaar lijkt: “Zorg ervoor dat je toegang krijgt tot een plek waar je je vakantieweken kunt organiseren in plaats van zelf een plek te willen kopen.” Toegang krijgen in plaats van bezitten: dat is dé doorgang richting haar droom.

We tasten wederzijds af en Leonie besluit tijdens haar vakantie in Oostenrijk in augustus 2016 een paar uurtjes langs te komen. Wij zien onze locatie overigens ook als een geweldige plek waar ze – na het Proefhotel – haar weken kan organiseren onder haar eigen naam.

Ze groeit stap voor stap in het idee om het Proefhotel te gaan runnen en in oktober 2016 maakt ze haar deelname bekend: ze gaat het Proefhotel in de zomer van 2017 drie weken runnen voor ‘haar’ gezinnen.

met Leonie vakanties kindercoaching

Meer over het verloop van Leonie haar Proefhotelavontuur lees je onderaan het blog.


Ondertussen zijn Paul & Janneke in aantocht…

Eind augustus, op het moment dat we nog in gesprek zijn met Leonie over haar deelname, krijgen we een mail van de gezellige Brabantse Paul & Janneke. Paul is kok en heeft als jaren de droom om een pension in Oostenrijk te runnen. Janneke wordt stap voor stap enthousiaster, maar wil toch wel graag ervaren wat er allemaal bij komt kijken. Zij willen graag proefdraaien in de winter. De winter die volgt, is dat niet meer mogelijk, omdat Patrick en Mirjam die winter al runnen.

Inmiddels hebben we gemerkt dat het heel nuttig is om geïnteresseerden in het  de Gouden Gastenconcepttraining te laten doen voordat ze Proefhotelier worden. Enerzijds omdat ze dan hun eigen concept kunnen uitproberen, anderzijds omdat we elkaar dan gedurende een aantal maanden beter leren kennen. Een goeie basis voor het Proefhotelavontuur waarin we een flinke periode intensief met elkaar samenwerken.

Dus Paul & Janneke starten eind september met de Gouden Gastenconcepttraining, die ze begin 2017 afronden. Toch willen ze nog niet direct de beslissing nemen om het Proefhotel te gaan doen: ze willen het pand eerst wel even zien. Logisch eigenlijk. Dus eind maart zijn ze in de buurt en zijn ze opslag verliefd als ze de plek zien..

Ze gaan ervoor: ze gaan hun gastenconcept ‘Gemütlichkeit’ uitproberen. En niet drie weken, maar een heel seizoen! Dat matcht beter met hun wensen.

Paul en Janneke

Inspelen op wat zich aandient

Paul & Janneke komen dus een hele winter hun droom uitproberen. Alleen hadden we Leonie al een kerstweek toegezegd om te kunnen gebruiken voor ‘haar’ gezinnen. Ze organiseert haar weken dan niet meer onder de naam van het Proefhotel, maar onder haar bedrijfsnaam metLeonie.nl in de Berghut, de oorspronkelijke naam van ons hotel.

Dus het idee is dat Paul & Janneke het operationele team wordt van met hun team van Leonie in haar kerstweek. Daarmee slaan we twee vliegen in 1 klap: Leonie hoeft geen team te zoeken voor 1 vakantieweek en Paul & Janneke kunnen zich achter de schermen voorbereiden op hun eerste eigen week.

Voordat ze hun aanbod scherp hebben, zijn we een maandje verder. En eind april 2017 delen Paul & Janneke het nieuws dat ze het Proefhotel in de winter van 2018 gaan zullen. De eerste paar dagen hebben ze al ruim 10 aanvragen. Het is overweldigend voor ze! Het geeft ze een enorme boost voor ‘hun’ winter, waarin ze 3 schoolvakantieweken runnen en 4 lange vriendenweekenden die op het moment van schrijven bijna allemaal vol zijn.

 

Enthousiaste mail van Carla

En net voor de Proefhotelweken met Leonie in de zomer van 2017 stuurt Carla ons een mail. Ze is zo razend enthousiast over het Proefhotel. Twee weken ervoor had ze besloten haar jarenlange idee nu gewoon een keer uit te proberen. En nu kwam ze het Proefhotel tegen… Ze wil een droomplek in Nederland starten en wil echt ervaren wat er allemaal bij komt kijken. Dat het in Oostenrijk is, neemt ze graag voor lief.

Ze wil graag een droomplek voor volwassenen – voor rustzoekers en duurzame ondernemers – dus ze zit niet aan de schoolvakanties vast. Ze wil haar weken graag in het voorjaar van 2018 doen. Ideaal gezien doet ze eerst met aan de 4e editie van de GOUDEN gastenconcepttraining die begin januari afgerond is, maar dat is te laat.

Ze heeft een communicatie en marketingachtergrond en heeft veel van haar concept al wel scherp, dus we besluiten dat ze de training in haar eigen tempo doorneemt. Ze bezoekt ons half september 2 nachtjes met haar vriend, krijgt een beeld en gevoel bij het Proefhotel en besluit aan het einde van deze twee dagen, 20 minuten voor vertrek, dat ze het gaat doen. Carla is een beetje overrompeld door haar eigen besluit, want ze had zich voorgenomen pas thuis een besluit te nemen.

Ik kijk dan altijd meteen even vooruit en denk: “Nu is ze hier nog, dus we gaan meteen even een video van haar maken.” Ik heb ontzettend veel bewondering voor haar hoe ze in deze situatie zo rustig en als zichzelf kan overkomen. De video raakt en overtuigt: dat gaat helemaal goed komen met Carla.

(Nel) Jaaaa, superblij om onze nieuwe proefhotelier Carla Feijen aan te kondigen! Ze heeft gister bij ons de knoop doorgehakt en de komende tijd werkt ze aan de opzet van haar weken (drie weken in mei en juni). Dus hou haar in de gaten… Of blijf op de hoogte via Carla@Proefhotel.nl

Geplaatst door Proefhotel.nl – leren is proberen op zondag 17 september 2017

 

Begin december 2017 nemen we met Carla een podcast op over haar droom, haar keuzes en haar lef. Beluister hier de Droomplek Podcast met Carla.

 

UPDATE 24 januari 2018
Carla heeft na lang dubben besloten om haar Proefhotelavontuur af te blazen.
want ze is inmiddels zwanger geworden. Ze verwacht haar baby in augustus.
Lees meer over haar besluit in haar Proefhotelblog.


Hoe bevalt het Proefhotel ons tot nu toe?

Ik – Nel – vind het Proefhotel als idee, als concept, heel gaaf. Veel mensen die van het idee horen, slaan er direct op aan. Het dat is natuurlijk superleuk. Toch zijn er twee dingen die me persoonlijk nóg meer voldoening geven.

  • Ik vind het echt zo bijzonder om onze proefhoteliers, mensen met enorme lef, te mogen begeleiden in hun droom, met alles wat daarbij komt kijken. Dat is waar het mij in essentie om gaat. Mijn levensmotto is ‘volg je hart en neem de hobbels’. Ik doe dat en ik inspireer mensen om dat ook te doen. We vieren samen successen, grote succes en kleine successen. Maar we delen ook de tegenvallers en pijnlijke momenten. En als je zoiets gaat doen als het Proefhotel runnen dan kun je dat zien al een hele grote arena, waarbij het ontzettend spannend is om op het podium te gaan staan. Want: zitten er wel mensen op jouw droom te wachten? Wat vinden mensen ervan? Gaan mensen wel boeken? Het vraagt veel van jezelf als mens.De proefhoteliers moeten flink wat geld verdienen via de geboekte gasten om de trainingskosten te kunnen betalen. Dat is een grote aap op de schouders van de proefhoteliers. Maar dat is het óók als je je droom in het echt gaat ervaren. Wat we alle proefhoteliers in de praktijk leren is, met een droom voor ogen, moedige stappen zetten. Ik heb heel veel respect voor ze. En ik  gebruik heel veel het werk van Brené Brown om de moed die ze hebben te benadrukken.

  • Daarnaast vind ik het ook heel gaaf hoe het ons elke keer lukt om met het Proefhotel in te kunnen spelen op wat nodig is. Om het concept niet helemaal ‘vast’ te zetten: dit zijn de kaders van het Proefhotel, punt. Maar om dat creatief mee om te gaan. Het is toch te gek dat Paul & Janneke drie maanden lang hun droom kunnen uitproberen? En het is toch gaaf dat Leonie niet haar eigen team hoeft samen te stellen voor haar kerstweek? Heerlijk. Creëren, mogelijk maken wat nog niet bestond. Je weet vandaag nog niet wat er mogen voor moois mogelijk is.

Vind je het leuk om naar het Proefhotel te komen? De mensen die hun droom willen uitproberen bepalen het aanbod. Kijk op Proefhotel.nl wat de mogelijkheden zijn.

Wil je meer weten over het runnen van het Proefhotel? Laat het ons gerust.

 

over het proefhotel info

 

PS: Hoe gaat het nu met de oud-proefhoteliers?

Mensen zijn vaak nieuwsgierig naar de ervaringen van de Proefhoteliers. Viel het mee? Viel het tegen? Zijn ze nu ook daadwerkelijk hun droom gaan leven? Patrick & Mirjam en Leonie kunnen inmiddels terugblikken.

Patrick & Mirjam

Patrick & Mirjam runnen in de winter van 2017 het Proefhotel. Ze maken in juli 2016 hun Proefhotelavontuur bekend en willen het liefst in januari 3 avontuurlijke winterweken organiseren. Ze hebben slechts beperkte tijd om gasten aan te trekken en het is heel lang warm in Nederland en de sneeuw laat hier uiteindelijk lang op zich wachten, maar ze zetten zich vol in.

Uiteindelijk besluiten ze begin november de drie januariweken om te zetten in een lang januari winterweekend en twee krokusweken voor gezinnen om wat sneller en meer gasten aan te trekken. Patrick: “Gezinnen met kinderen waren niet direct onze primaire doelgroep voor onze concept Hartje Oostenrijk. Maar het allerbelangrijkste voor ons was dat we het operationele proces konden oefenen: wat komt er allemaal bij kijken en vinden we dat leuk?” Ze zijn uiteindelijk niet helemaal volgeboekt, maar hun gasten zijn blij met hun verblijf.

Mirjam komt er achter dat het elke dag ontbijt maken voor haar gasten toch niet helemaal haar ding is. “Al snel voelde dat ik de uitdaging in dit werk zou gaan missen. En dat ik mijn familie en vrienden in Nederland ontzettend zou gaan missen als we zouden gaan emigreren.” En dat terwijl het wel de droom van Patrick is om naar Oostenrijk te emigreren. Ze besluiten voor een tussenvorm te gaan.

Daarnaast heeft het stel een flinke tegenslag te verduren: een paar maanden voor de start van het Proefhotel gaat Patrick door zijn rug. Het blijkt een hernia. Hij probeert in het Proefhotel te doen wat hij kan, maar helaas moet hij in de Proefhotelperiode toch terug naar Nederland om rust te nemen.

Patrick: “Het was heftig. Tegelijkertijd voelen we heel sterk dat het nog veel heftiger zou zijn geweest als Mirjam daar pas achter was gekomen als we hier al een duur pand hadden gekocht en al waren geëmigreerd. Dat is voor ons echt winst. Het was een intensieve, onvergetelijke ervaring en een rollercoaster van een paar maanden die een paar jaar aan ervaring heeft opgeleverd. We zijn door het runnen van het Proefhotel zoveel wijzer geworden dan we vooraf hadden kunnen bedenken!”

Na het najaar van 2017 lijkt Patrick hersteld van zijn hernia. Patrick & Mirjam, die vóór het Proefhotel hun banen hadden opgezegd en hun huis hadden verkocht, kopen opnieuw een huis in Nederland. Ze besluiten ook, vóórdat ze een appartementenchalet in Oostenrijk kopen, een paar maanden met een camper door Europa te trekken. Alsof het nog niet genoeg: een paar dagen na het vertrek met hun camper zijn ze weer thuis. De hernia van Patrick blijkt teruggekomen te zijn. Eind november is Patrick geopereerd en kijken reikhalzend uit naar 2018: een jaar vol nieuwe dromen en zonder pijn.

Leonie

Leonie haart proefhotelweken zijn succesvol: haar gasten zijn heel blij. Mensen genieten van onze droomplek én ze zijn heel blij met Leonie als persoon, die zo ontzettend kundig is. Als ik tijdens haar week vraag welk moment ze het leukste vindt, zegt ze: “De pannenkoekenavond met de kinderen, als de ouders uit eten zijn. Daar geniet ik zo van, met alle kinderen aan tafel.”

Het kost tijd om bekendheid te krijgen voor zo’n heel nieuw concept. Maar Leonie weet ook dat ze eerst een paar keer moet draaien om de olievlek te kunnen vergroten. “Mijn Proefhotel zat niet vol, maar ik vond het super om te doen en mijn gasten hebben een fijne tijd gehad. En ik heb nu mooie foto’s en reacties van gasten die ik kan gebruiken in de promotie.”

Leonie heeft op personeelsvlak flink wat klappen op te vangen, maar desondanks is ze vastberaden haar ‘metLeonie’-vakantie vaker te gaan organiseren: “Ik vind dit zo gaaf dat ik dit kan betekenen voor gezinnen. Ik heb jaren in het speciaal onderwijs gewerkt met autistische kinderen. En als ik van een gezin hoor dat ze nog nooit hun vakantie hebben afgemaakt en dat ze het allemaal superleuk hebben gehad, dan voelt ik dat ik het daarvoor doe.”

Leonie woont sinds half november 2017 in Oostenrijk voor in ieder geval een jaar, een proefjaar. In de kerstweek organiseert ze de eerste wintersport voor gezinnen met kinderen die gaan stralen met structuur en duidelijkheid in de Berghut. Deze week doen Paul & Janneke met hun teamlid de verzorging als inwerkweek voor hun Proefhotelwinter vanaf de Oud&Nieuw-week. En komende zomer organiseert ze maar liefst 4 weken. Ze huurt daarvoor onze Berghut af.

Maar Leonie heeft grotere plannen. “Ik ga naast het organiseren van de vakanties voor ‘mijn’ gezinnen in de winter en zomer ook online coaching aanbieden voor ouders en kinderen die gaan stralen dankzij structuur. En ik ga leerkrachten in het speciaal onderwijs online begeleiden hoe ze de kinderen in de klas nog meer kunnen laten stralen en dat ze zelf nog meer plezier in hun werk kunnen ervaren. Want ik weet uit ervaring: alle leerkrachten doen hun werk met heel veel liefde en het is ook pittig.”

“De schoolstructuur gaf ook structuur in mijn leven
en als ondernemer moet ik nu zelf mijn structuur maken.” 

De eerste maand in Oostenrijk was overigens ook best pittig voor Leonie: “De schoolstructuur gaf ook structuur in mijn leven en als ondernemer moet ik nu zelf mijn structuur maken. Tegelijkertijd geniet ik ook enorm van het wonen in de bergen. Dat is toch ook waarvoor ik het heb gedaan. Op dit moment ben ik bezig met mijn website en ik kijk ernaar uit dat deze eind januari klaar is. Want dan voelt het helemaal echie.”