Gezinsavontuur met pubers

Nog geen twee maanden geleden besluiten wij, als gezin van 5, het Proefhotel te gaan doen. We gaan niet over een nacht ijs, want we willen dat ieder van ons gezicht achter dit besluit staat. Maar: hoe dan?! Een kijkje achter de schermen…

Dynamisch

We zitten in een drukke fase van ons leven met kinderen van 10, 13 en 15 jaar. De kinderen worden steeds zelfstandiger. Ze stappen op de fiets om naar vriendinnen te gaan, leven in een, voor ons, onbekende wereld van de sociale media, spelen met vrienden vanuit hun kamer (online). Ze komen op een leeftijd dat wij, als ouders, ze steeds meer los moeten laten. Ze ontwikkelen zich op hun eigen manier. Ze worden steeds meer zelfstandig en geleidelijk volwassen. Het gezin zoals we dat kenden groeit niet uit elkaar (ook al voelt dat soms wel zo), maar wordt dynamischer.

En dan komt het Proefhotel voorbij… Hoe zou het voor ons als gezin zijn om een gezamenlijk project te hebben, waarin iedereen een eigen rol speelt? En dus zijn of haar eigen weg bewandelt. Met een gemeenschappelijk doel waarbij een ieder van ons zorgt dat hij of zij daar aankomt…. We besluiten ervoor te gaan, met een volmondig “ja” van ons allemaal. Wat een geweldig gevoel voor ons als ouders.

Balans vinden

Het Proefhotel kan namelijk alleen maar lukken als iedereen er achter staat. En ieder zal een steentje moeten bijdragen, want het Proefhotel brengt een hoop voorbereiding met zich mee. Niet alleen ter plekke in Rauris, maar ook in de aanloop naar de zomer. Veel werk dat bovenop alle andere dingen komt waar we als gezin al mee te maken hebben. Soms krijgen we de bal teruggekaatst van onze kinderen: zoals wij tegen hen zeggen dat ze wat minder op hun telefoon moeten zitten, zo zeggen zij dat wij niet continu met het Proefhotel bezig moeten zijn … . Maar tja, dat laatste is iets anders toch!? 😉

Kwaliteiten

Dat belooft wat voor onze gasten. Ze krijgen te maken met vijf verschillende gastheren en -vrouwen. De een is wat stiller en en kijkt de kat eerst uit de boom. De ander treedt meer op de voorgrond en mengt zich makkelijker tussen de gasten. Maar één ding is zeker: doordat iedereen zijn/haar eigen kwaliteiten inbrengt zal het eindresultaat altijd mooi zijn. Het deed me denken aan een kunstwerk dat we ooit met elkaar hebben gemaakt. We werkten er samen aan en zie hier hoe prachtig het is geworden!

Samen zijn

We zien die rolverdeling ook bij de voorbereidingen die we troffen voor kerstmis. Met kerst (of eigenlijk de hele kerstvakantie) creëren we een cocon van warmte en gezelligheid. Eigenlijk leven we er al vanaf de zomer naartoe. Tess draagt in november al kersttruien. Julie heeft op haar kamer een kleine kerstboom en Pepijn oppert al maanden van tevoren dat we lekker moeten gaan eten.

Als Sinterklaas vertrokken is, gaat iedereen er op zijn eigen manier mee aan de slag. Het huis wordt versierd, attributen worden van de vliering gehaald. Er wordt een winterdorp gemaakt van huisjes (ooit in Oostenrijk gekocht!). We halen een mooie boom uit het “bos” en we bedenken wat we gaan eten. We hebben altijd de intentie om het klein en bescheiden te houden, maar dat lukt nooit. Er zijn namelijk zoveel lekkere dingen om te eten!


De kerstdagen zelf bestaan daardoor, naast een heerlijke boswandeling, voor het grootste deel uit koken en bakken. Onze keuken is groot en open. Er is voor iedereen een plekje, want koken doen we samen. De meiden ontfermen zich meestal over het dessert. Pepijn wil altijd een mooi hoofdgerecht. Michiel zorgt dat alles in de keuken in goede banen wordt geleid. Rianne maakt een mooi gedekte kersttafel.

Kerst is perfect als we samen zijn. Het enige wat ontbreekt… is sneeuw!

Misschien vieren we volgend jaar kerst in Rauris. Wie weet? Als we het maar weer met z’n allen kunnen doen.

Zonnige groet,
Rianne, Michiel & Kids


Wil je komende zomer een week in de prachtige Oostenrijkse bergen doorbrengen met je gezin?
Vind je het fijn om lekker actief te zijn in de natuur, andere bergliefhebbers te ontmoeten en ondertussen goed verzorgd te worden?
En vinden je (tiener)kinderen het leuk om nieuwe vrienden te maken?

Dan zijn de actieve gezinsweken in het Proefhotel tussen 25 juli en 22 augustus 2020 echt iets voor jullie!
Kijk hier voor meer informatie: Proefhotel Actieve Gezinsweken