Twee hele heftige weken voor Leonie…

Gistermorgen rond 9.15 uur tref ik – Nel – Leonie op de 1e verdieping van het Proefhotel. Ze komt net uit haar kamer en ziet er niet al te vrolijk uit. Ze vertelt dat de avond ervoor – heel laat – een van haar teamleden heeft aangegeven eigenlijk niet meer te willen komen. Ze ziet het toch niet zitten. En dat terwijl ze gistermorgen in de auto op weg naar het Proefhotel had moeten zitten…

Ik ben met stomheid geslagen.

Dat ben ik 2 weken geleden ook, als Leonie haar ontbijtmedewerker het laat afweten. Ze blijkt precies in de Proefhotelperiode van Leonie de sleutel van hun nieuwe huis te krijgen, dus werken in het Proefhotel komt niet meer zo goed uit. Deze 3 Proefhotelweken hadden een superstage moeten worden voor haar eventuele eigen gastenverblijf.

En afgelopen zaterdag, terwijl Leonie een bruiloftweekend meedraait in de Berghut, vertelt ze me – net voordat onze bruiloftgasten terugkomen van de ceremonie – in tranen dat twee vriendinnen van elkaar door persoonlijke omstandigheden toch niet kunnen komen werken. Nééé, dat meent ze niet… Drie teamleden die niet gaan komen!

Leonie vertelt er meteen achteraan dat haar – overigens fantastische – ouders direct een plaatselijke actie zijn gestart ‘red Leonie door het Proefhotel heen’. Leonie haar kapster regelt nog dezelfde dag een vriendin en haar eigen zus. En zaterdagavond kan Leonie in ieder geval met een ‘gerust’ hart gaan slapen. Want ze heeft inmiddels besloten te stoppen met zoeken naar een ontbijtkok: we gaan een rooster maken waarin Leonie veelal het eerste deel van het ontbijt op zich neemt. 

En eergisteravond krabbelt het laatste lid van haar initiële team dus ook terug…

Aanrommelen

Alle leden van haar team, dat ze 4 maanden geleden al rond had, komen niet. Radeloos staat Leonie er op de 1e verdieping bij. “Kom, we gaan even lekker buiten zitten”, zeg ik. Ik weet wat ze voelt rondom het personele stuk. Je gaat ontzettend aan jezelf twijfelen in zo’n situatie: wat heb ik verkeerd gedaan?

Leonie: “Ik kan mijn gasten toch niet gaan afbellen?”

“Wat denken mensen wel niet. Dat ik hier een beetje loop aan te rommelen? Het Proefhotel is serious business voor mij! Ik kan mijn gasten toch niet gaan afbellen? Ik heb amper geslapen.” Ja, het ogenschijnlijke gemak waarmee mensen een belangrijk commitment verbreken… Ik en wij vinden het lastig om dat te begrijpen.

De grote vraag aan de picknicktafel in de zon is: gaat Leonie nu nog, een dag voordat het inwerken begint, veel energie steken in het vinden van een nieuw teamlid? Of durft ze het aan om met een driekoppig team – inclusief zijzelf – de drie Proefhotelweken tot een succes maken?

Elk nadeel heb z’n voordeel…

In dit geval is het een voordeel dat in de drie Proefhotelweken niet alle kamers bezet zijn. Met volledig ‘volle bak’ gasten was een team van 3 man geen optie geweest. In deze hechtische weken heb ik Leonie aangeboden de roosters te maken; dat is echt een ingewikkelde klus.

Gistermorgen om 9.00 uur, net voordat ik Leonie spreek, zet ik een punt gezet achter het rooster én het inwerkrooster voor 4 teamleden. Het rooster voor 5 teamleden lag al klaar. En aan het begin van de middag gister draai ik een rooster uit voor een team van 3 mensen. Dus Leonie heeft nu een rooster met een team van 5, met een team van 4 én met een team van 3. Zo is ze ieder geval goed op de toekomst voorbereid. 😉

Nel: “Je hebt geen tijd om in de put te blijven hangen.”

Tja, we proberen er samen ook de positieve dingen eruit te halen, maar het is verre van leuk. Leonie voelt zich in de steek gelaten en het is de afgelopen weken continue schakelen voor haar. Ik weet precies hoe het gaat. Het is veel incasseren, heel hard balen, je vervelend en verdrietig voelen en daarnaast snel handelen om tot een oplossing te komen. Je hebt geen tijd om in de put te blijven hangen. Als ik zie hoe Leonie met deze onaangename verrassingen omgaat: wat heeft zij een veerkracht! Ik heb ongelooflijk veel respect voor hoe ze deze tegenslagen draagt.

Reddende engelen

Gisteravond komen Shannon en Lisa aan. Het zijn met recht reddende engelen. Zie zeiden afgelopen zaterdag ”JA” tegen dit avontuur en zitten 3 dagen later in Oostenrijk. En vanaf vandaag runnen ze samen 3 inwerkdagen, met heel veel leren en proberen, doen en ervaren.

Leonie is vastberaden om er vol energie 3 geweldige gastenweken van te maken met haar team. En daarbij staan Hans en ik Leonie uiteraard als coaches, trainers en mentoren – na een voorbereiding van 9 maanden met haar – ook deze weken bij.

Niet proeven, maar starten

Ondanks alles twijfelt Leonie niet aan haar plan. Voor Leonie staat eigenlijk 1 ding al vast: ze gaat niet kijken of het runnen van gastenweken voor gezinnen met kinderen die gaan stralen van structuur en duidelijkheid wat voor haar is. Nee: dit zijn wat haar betreft de eerste metLeonie-weken waarvan er nog veel meer zullen volgen! En ik heb er alle vertrouwen in dat ze haar mooie weken met fijne gasten tot een succes gaat maken.

Zet ‘m op Leonie!
We geloven in jou.

 

Leren is proberen. Proberen is leren

★ ★ ★

Tussen 29 juli en 12 augustus 2017 organiseert Leonie twee High-Five Familieweken voor gezinnen met kinderen die gaan stralen door structuur, duidelijkheid en voorspelbaarheid. En ze pakt het stap voor stap aan: de week van 22-29 juli organiseert ze voor gezinnen die lekker van de bergen willen genieten, zodat ze zich met haar team ook goed kan voorbereiden voor de twee High-Fvie Familieweken.

Er zijn nog een paar kamers beschikbaar, dus je maakt Leonie nóg blijer als je haar gast gaat zijn!