Terugblik Proefhotel avontuur Bart & Sietske

Het Proefhotelavontuur van Bart & Sietske zit erop. Wat een moedige stap van hen om dit avontuur aan te gaan! Een terugblik aan het hand van een aantal vragen.

Waarom zijn jullie dit avontuur ook alweer aangegaan? Wat wilden jullie leren en ervaren?

“Wij voelen ons iedere keer weer super gelukkig in de bergen en dromen er dan ook van om hier te kunnen leven. We vinden het juist ook super tof onze ervaring te delen met anderen. We zijn dit avontuur dan ook aangegaan om te ervaren of wij middels een gastenverblijf onze passie voor de bergen over kunnen brengen op anderen. Daarnaast wilden we ook ervaren hoe het überhaupt is om voor langere tijd te wonen en werken in de bergen. Als je op vakantie bent, is vaak alles mooi en leuk, maar is dat na een langere tijd ook nog zo?”

Hoe kijken jullie terug op de voorbereiding van de Proefhotelweken, met het formuleren van jullie aanbod, de marketing en het voorbereiden op het daadwerkelijk runnen?

“Heftig! Het was allemaal best veel. We deden het beiden allemaal naast onze fulltime baan erbij en dat zorgde soms best wel voor wat stress en irritaties tussen ons samen. Gelukkig is het allemaal goed gekomen en zijn we nog steeds gelukkig samen :-D.”

En dan zijn de eerste gasten daar… Hoe was dat?

“Super leuk, spannend en ook frustrerend! De dag dat onze eerste gasten aankwamen, liep namelijk niet helemaal zoals gepland. De finishing touch duurde langer dan gedacht. En je weet: ‘you never get a second chance for a first impression’ en dan wil je dat die eerste indruk dus goed is! Gelukkig werkte de weergoden wel mee, want het begon die middag te sneeuwen waardoor de gasten in een witte wereld aankwamen. Uiteindelijk vonden wij het een erg geslaagde eerste week met gasten. Achter de schermen was het soms wat hectisch, maar de gasten hebben de gasten niks van mee gekregen.”

Wat was voor een ieder van jullie het hoogtepunt van jullie Proefhotelperiode?

Eigenlijk hebben we niet specifiek één hoogtepunt gehad. Elke keer als we met gasten op sneeuwschoenen op pad zijn geweest was het weer een feestje om te zien hoe enthousiast ze waren. Ook de winterwonderland avond met het rodelen was iedere keer super tof! En het feit dat we hebben leren skiën is ook top.

Bart: “Het winterweekend vol meiden en 2 mannen niet te vergeten, was echt tof! Ik viel van de ene verbazing in de andere. De lol die iedereen samen had, de verbazing over hoe mooi het in de bergen is, de saamhorigheid onderling, hoe iedereen als kleine kinderen in de sneeuw speelde was echt mooi om te zien. Ook het feit dat ik er dit weekend eigenlijk alleen voor stond en alles goed verlopen is, geeft super veel voldoening.”

Sietske: “De eerste keer dat we gasten op een sneeuwschoen wandeling meenamen was wel even spannend. Het sneeuwde die dag best aardig, niemand had het ooit eerder gedaan dus was zouden ze ervan vinden? Vanaf het moment dat de sneeuwschoenen bij de piste aangingen was het ijs gebroken! Super leuk om te zien. Er werden vrij snel foto’s en Instagram boomerang filmpjes gemaakt, dus met de pret bij hen zat het wel goed! Om mensen dan te zien genieten van iets nieuws wat ze doen in de sneeuw is voor mij genieten.”

En wat het meest lastige wat jullie hebben meegemaakt?

“Het koken voor een grote groep is wel het lastigste wat we hebben moeten doen. Sietske: “Ik (Sietske) vind koken wel leuk en probeer thuis ook vaak nieuwe dingen uit. Maar koken voor zo’n grote groep is wel even andere koek.”

Wat hebben jullie over jezelf geleerd?

“We hebben laten zien dat we samen een goed team zijn en tot best wel veel in staat zijn. Ondanks dat we soms wat tegenslag hebben gehad, bijvoorbeeld een schoonmaakster die afzegt of een gastenweek zonder boekingen, hebben we elke keer onze schouders eronder gezet om er het beste van te maken. Hoe balen het op het moment zelf ook voelt. We hebben gemerkt dat onze ongedwongen aanpak ons goed past en ook wordt gewaardeerd door gasten. En we weten ook dat we deze omgeving na drie maanden nog steeds niet zat zijn.”

Waar staan jullie nu?

“We vinden het jammer dat ons avontuur in Oostenrijk erop zit, maar wisten van te voren ook dat het maar voor drie maanden was. Nu gaan we voor onszelf goed bepalen wat mogelijke scenario’s voor de toekomst zijn. En van daaruit kunnen we verder gaan.”

Wat zijn jullie belangrijkste leerlessen?

“Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Wij hebben meerdere varianten van ons basis concept geprobeerd en zijn er achter dat de weg die wij zijn ingeslagen potentie biedt. Hierbij is het voor ons nu belangrijk om goed na te gaan wat we willen aanbieden. Hierbij moeten we elke keer in ons achterhoofd houden dat dit niet één keer moet worden gedaan, maar wekelijks of misschien wel dagelijks. Wat vooral ook duidelijk is geworden, is dat de dingen die je doet voor jezelf goed moeten voelen.”

Wat heeft het Proefhoteltraject voor jullie betekend?

“De hele ervaring van afgelopen periode was top! We hebben veel geleerd in het Proefhotel, super fijne gasten mogen ontvangen en echte bergbelevingen kunnen delen. We zijn een stuk wijzer geworden op het gebied van wat we willen in en met een gastenverblijf. Naast onze eigen ervaring hebben wij ook enorm waardevolle inzichten gekregen van reeds ge-emigreerde NL’er. Dank jullie wel!”

Bart:”Ik was in het begin nogal sceptisch over een gastenverblijf, maar heb door deze periode goed kunnen ervaren dat het een goede optie is om iedere dag te kunnen genieten van de bergen en anderen dit ook te laten ervaren.”

Hoe ziet jullie toekomstpad er uit? Kunnen jullie daar al iets over zeggen?

“We gaan ons gastenconcept verder uitwerken en verder onderzoeken waar we graag naartoe willen. Tot die tijd blijven we zo vaak mogelijk van de berg genieten.”

Vertel eens: is jullie Proefhotelavontuur geslaagd?

“We zijn (letterlijk) een berg aan ervaring rijker door deze winter in en de voorbereidingen die eraan vooraf zijn gegaan. Voor ons is het dan ook een geslaagd avontuur en we kijken dan ook erg trots en voldaan terug. We moeten ook wel eerlijk zeggen, dat zo een periode in de bergen wonen naar meer smaakt! Het bergavontuur zit er wat ons betreft dan ook nog niet op. Wij gaan nu verder onderzoeken wat we precies willen en hoe we dat kunnen gaan realiseren.”

Tschüss
Bart & Sietske

Vind je het leuk om onze verdere avonturen te volgen? Dat kan via onze @Mountural Facebook en Instagram pagina. Hopelijk tot ziens op ons eigen Natural plekje in de Mountains!