Offers om Dromen na te jagen

“Je kunt kiezen tussen deze twee snoepjes, je krijgt ze niet allebei.”

Dit kreeg ik als kind vaak te horen. Misschien is het herkenbaar voor je. Vroeger moest je al keuzes maken, omdat je niet altijd alles kreeg of mocht van je ouders. En eigenlijk wordt het naar mate je ouder wordt alleen maar meer.

Uit de oude doos. Van Jongs af aan verliefd op paarden

Als klein meisje van 7 stapte ik, Sietske, voor het eerst op een pony. Vanaf dat moment is mijn passie voor paarden geboren. In de puberteit alleen maar hangen op de bank? Nee, daar had ik geen tijd voor. Ik ging naar de paarden om ze te verzorgen en op de manege te helpen. Daar maakte ik een keuze voor.

Bart zegt wel eens gekscherend: “Als ik had geweten dat er zoveel tijd in paarden gaat zitten, had ik nooit een vriendin met een paard genomen”.

Keuzes, keuzes en nog eens keuzes

Een aantal keuzes is de afgelopen jaren voor mij niet lastig geweest. De keuze voor een opleiding moeilijk? Nee, ik heb altijd gezegd: “Ik wil naar de KMA”. Samen gaan wonen of niet? Lastige afweging? Nee. De relatie voelde zo goed, waardoor samenwonen een heel logische stap was.

De keuzes die ik wél lastig vond, hadden eigenlijk allemaal betrekking op mijn paarden. Doe je je eerste eigen paard weg? Verkoop je je eerste zelf gefokte paard? Best lastig.

En toen was daar het moment waarop ik besefte ‘is dit het nou?’. Het leven zoals ik dat leef samen met Bart, het werk wat ik doe en hoe we dat doen. Altijd bezig zijn met de paarden en eigenlijk niet echt de tijd hebben voor iets anders.

Wil ik dit de rest van mij leven zo door laten gaan? Of is er meer dan dit? Bijvoorbeeld een nieuw avontuur waar we samen blij van worden.

Ik merk dat ik het lastig vind om een vast patroon in mijn leven te doorbreken en ECHT iets anders te gaan doen. Ik moet namelijk wel zelf de stap nemen om er wat aan te doen.

Misschien wel de lastigste keuze uit mijn leven tot nu toe

En ik heb de eerste stap gezet: na lang twijfelen heb ik afgelopen april besloten mijn paard te verkopen. Bij het schrijven van dit stukje loopt een traantje over mijn wang. Want als ik écht iets anders wil met mijn leven, dan moet ik het bekende en vertrouwde los durven te laten. Een sprong in het diepe wagen. Ik kan niet altijd alles willen.

De passie die ik al zo lang heb voor paarden leek niet meer het enige te zijn waar ik mijn energie in kwijt kan. Afgelopen jaren hebben Bart en ik ontdekt dat we beiden een passie hebben voor de bergen en voor alles wat je er kunt doen. Het beginnen met de training bij Hans en Nel en het Proefhotel hebben aan het besluit bijgedragen.

En zoals je ouders vroeger zeiden “het is het ene of het andere”, stond ik nu niet meer als klein meisje voor de keuze, maar als volwassen vrouw.

Ironisch hoe dingen lopen

Als ik er nu over nadenk, is het best ironisch hoe en waarom we aan paarden begonnen zijn en waarom ik heb besloten om ermee te stoppen. Het begon namelijk op vakantie in Oostenrijk, met de hele familie en de caravan aan de Fakersee. Helaas was het echt noodweer en we besloten eerder terug te gaan naar Nederland.

We gingen naar ponyhof in Zeeland om daar de vakantie af te maken. Je raad het al: hier hadden ze paarden en toen is het allemaal begonnen. Het bleek dat je in de winter paarden mee kon nemen als je de hele verzorging op je nam. Een soort Proefhotel voor paarden ;-).

Darko en Bobby, de Proefhotel paarden

Het nieuwe avontuur om erachter te komen hoe we kunnen gaan werken en leven in de bergen heeft ons bij het Proefhotel gebracht, in Oostenrijk. Zo lijkt de cirkel rond. We zijn begonnen met eigen paarden door noodweer in Oostenrijk en ik zet er nu een punt achter om onze droom na te jagen en uit te gaan proberen in Oostenrijk. Het liedje van Allenis Morris Set komt meteen in mij op: “Isn’t it Ironic don’t you think.”

“Isn’t it Ironic don’t you think.”

Nieuw hoofdstuk

Is er op dit moment al zoveel veranderd? Nee, maar het feit dat we mogelijkheden aan het onderzoeken zijn om het roer radicaal om te gooien, voelt goed. Nu we deze eerste stappen in een nieuwe richting gezet hebben, lijkt het alsof keuzes maken om daar te komen, steeds makkelijker worden. De eerste echte stap was alleen zo lastig. Ik sluit na ruim 23 jaar een hoofdstuk met paarden af om een nieuw hoofdstuk in ons leven te beginnen. Hopelijk gaat dit net zoveel moois brengen.

Wij kijken er volop naar uit om de mensen die naar het Proefhotel gaan komen een echte winterbeleving te geven en te laten genieten van de bergen!

Sietske


Wil je komende winter ook de bergen beleven? Dat kan op verschillende manieren in het Proefhotel, die in de winter van 2019/2020 als groepsaccommodatie open is:

– In de vier winterse schoolvakanties (kerstvakantie en krokusvakantie): voor bevriende gezinnen
– Mogelijkheden voor  6 lange weekenden: voor vrienden, collega’s of trainingen
– Van 5-9 maart: ons sneeuwschoenwandelweekend voor sneeuwschoenwandelliefhebbers óf mensen die er kennis mee willen maken.