Hollen, inpakken en afscheid nemen

De praktijkfase van ons Proefhotelavontuur ga nu echt beginnen! Na al die maanden van voorbereidingen en coachingcalls met Hans & Nel vertrekken we nu naar Oostenrijk. Spannend… 🙂

Rollercoaster

Vorig jaar kwamen we naar aanleiding van de Gouden Gastengastenbedrijftraining op het idee om een ‘bergsabbatiacal’ van 3 maanden te nemen. Het voelde als een fijne manier om te ontdekken hoe we ons leven in de bergen zouden kunnen gaan vormgeven. Terwijl we bezig waren met de voorbereidingen, vroeg Nel ons of we het niet leuk zouden vinden om het Proefhotel te gaan doen. En nu is het zover.

‘Oh we hebben nog maanden om ons voor te bereiden’

Het is eigenlijk bizar hoe snel de tijd gegaan is. Begin dit jaar waren we nog op bezoek in Oostenrijk om het idee verder uit te werken met Hans en Nel en te bespreken wat wij wilden en wat er mogelijk was. Op dat moment dachten we ‘oh we hebben nog maanden om ons voor te bereiden’ en nu ga we dan echt voor drie maanden vertrekken.

Afgelopen maanden zijn een soort rollercoaster geweest met alles wat we geleerd hebben. Van het uitwerken van ons concept in het Proefhotel tot het opmaken van boodschappenlijstjes. Aan de ene kant super fijn natuurlijk dat we de begeleiding hebben gekregen, aan de andere kant was het soms ook wel veel.

Werken, Proefhotel, sporten en slapen

Doordat we beiden een fulltime baan hebben, hebben we alles naast ons werk gedaan. Het ritme wat we vooral de laatste weken hadden, was: werken, Proefhotel, sporten en slapen. Omdat het Proefhotel voor beiden partijen een nieuwe vorm heeft, hebben we veel met elkaar afgestemd. Daarnaast moesten we samen best wel wat zaken opnieuw op papier uitwerken.

We kunnen ons nu dan ook heel goed voorstellen dat je met het runnen van een gastenverblijf en alles wat erbij komt kijken (zichtbaarheid, boekingen, onderhoud, operationele processen) echt wel fulltime bezigheid hebt! Ik (Sietske) was erg blij dat ik twee weken voor ons vertrek al vrij was. Even alles rustig op een rijtje zetten wat er nog gedaan moest worden en dat dan ook op mijn gemak uitwerken. Heerlijk!

Bart: “Voor mij zijn de laatste maanden van het jaar juist erg druk op mijn werk. Kort na elkaar komen black friday, sinterklaas en kerst en dat betekent maximaal pieken om alle online bestellingen de deur uit te krijgen. Vrij krijgen in deze periode is dan ook niet gebruikelijk. Gelukkig zijn er uitzonderingen.”

Bevindingen tot nu toe?

Man man man, wat een werk! We ervaren nu echt dat er wel wat meer komt kijken bij het opstarten en runnen van een gastenverblijf dan alleen een pand hebben, je spullen pakken en vertrekken maar. Dit is voor ons echt super leerzaam en waardevol en ook waarom we het doen. Eén van onze doelen was om te ervaren wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een gastenverblijf. Tot zover hebben we dus een aardig beeld gekregen.

Sietske: “Wat ik afgelopen periode lastig vond, is de zichtbaarheid. Op social media laten zien dat we er zijn. Zelf post ik zo nu en dan wel eens wat op Facebook of Instagram, maar ik heb nog niet de ‘verhalenbril’ van Nel. Met veel afbeeldingen hebben we nu geput uit de foto’s van Hans en Nel. Even een kiekje maken van een mooi plekje waar de mensen straks voor naar ons toe komen, is lastig vanuit Nederland. Ik hoop dan ook dat als we in Oostenrijk zijn, dit meer vanzelf gaat.”

Super tof en ook bewondering dat zij het aandurven om hun vakantie in het Proefhotel door te brengen’

Zonder gasten, geen ervaring

Wat we in heel het proces van voorbereiden wel eens vergeten, zijn de gasten die allemaal bij ons geboekt hebben. Super tof en ook bewondering dat zij het aandurven om hun vakantie in het Proefhotel door te brengen dat gerund wordt door mensen die er nog nooit kaas van gegeten hebben.

Het mailcontact met de gasten is erg leuk en daar krijgen we ook echt veel energie van. Helemaal als het zo uitpakt dat iemand echt bij je boekt! Ook hierin zit een leerproces: ‘hoe communiceer ik duidelijk met mijn (toekomstig) gasten, maar blijf ik wel mezelf’. Het lijkt zo simpel, maar de werkelijkheid is weerbarstiger ;-).

Gaan met die banaan!

Naast alle voorbereidingen voor het Proefhotel zelf, hebben we de laatste maanden veel spulletjes gekocht! Met onze sponsering van de Nederlandse economie zit het dit jaar dus wel goed. Stiekem is dat ook wel leuk, lekker kopen kopen kopen. Ook hebben we afscheid genomen van familie en vrienden. Een aantal familieleden komt ook nog langs in het Proefhotel. En uiteindelijk valt het allemaal wel mee, nu komen we drie maanden gewoon weer naar huis ;-).

Als je dit leest, is Bart al onderweg naar Oostenrijk. Ik (Sietske) kom er snel achteraan. We hebben er nog steeds zin in én vinden het stiekem toch ook echt wel spannend! Vinden de gasten ons wel gastvrij genoeg? Vinden ze het eten lekker? Vinden ze het Chalet wel leuk? Allemaal vragen waar we jullie in de volgende blog waarschijnlijk meer over kunnen vertellen.

Tschüss bis spater!
Bart & Sietske

 

Wil je komende winter ook de bergen beleven? We hebben nog enkele mogelijkheden:

  • In de krokusvakantie hebben we nog ruimte van 15 t/m 22 februari: voor bevriende gezinnenWil je in een van deze winterse schoolvakantie graag naar het Proefhotel komen, maar krijg je geen grote groep bij elkaar. Neem vooral contact met ons op voor de mogelijkheden.
  • Voor een lang winterweekend in januari, met vrienden, familie, collega’s of voor trainingen.
  • Van 5-9 maart: ons winterweekend voor bergliefhebbers die graag samen actief willen zijn op sneeuwschoenen of op de pistes hebben we nog slechts 2 plekken.