“Doen jullie ook mee aan ‘Ik Vertrek’?”

Dat is toch wel de meest gestelde vraag als we vertellen dat we plannen hebben om naar Oostenrijk te emigreren. Veelal direct gevolgd door reacties over hoe Ik Vertrek ervaren wordt. 

Verbijsterd
“Ze vertrekken, maar spreken veelal de taal niet.”
“Ze hebben niet voldoende geld voor de verbouwing en de aanloopperiode.”
“Ze hebben geen idee of de vergunningen te krijgen zijn.”
Dat zijn de meest voorkomende reacties die wij horen van trouwe Ik Vertrek kijkers.

Wij kijken natuurlijk ook naar het programma en verwonderen ons ook over wat we soms zien. Soms zien we super goed voorbereide mensen, heel flexibel en goed reagerend op tegenslagen. Soms zijn we verbijsterd dat er op een regenachtige zondagmiddag in Nederland achter de computer een pand wordt gekocht.

Een pand kopen zonder het bezichtigt te hebben,
in een land waar ze nog nooit geweest zijn,
de taal niet spreken
en geen idee lijken te hebben waar ze aan beginnen.
Dapper…

Intensieve voorbereiding
Natuurlijk zijn wij wél al tijden met de voorbereidingen bezig ;-). Ik – Mirjam – ben een behoorlijke controlfreak en bij Patrick loopt financieel advies door zijn aderen. We zijn alle ins en outs van het runnen van een gastenverblijf aan het ervaren in de voorbereiding naar het Proefhotel. Daarnaast zijn we in 2016 al vier keer in Oostenrijk geweest om ons te oriënteren op verschillende gebieden en panden. Vooraf hebben we bepaald wat ons concept is, wat voor pand we zoeken en wat de eisen en wensen aan het pand en het gebied zijn. 

ik vertrek Patrick en Mirjam proefhotel Oostenrijk

Droomplek vinden niet eenvoudig
Toch is het in de praktijk best ingewikkeld om écht iets naar ons zin te vinden. Dus we stellen hier en daar onze eisen en wensen bij. We zoeken een plek met appartementen of waar we appartementen van kunnen maken, waarvan ook een deel rolstoeltoegankelijk is. Het skigebied moet ook rolstoelvriendelijk zijn.

  • In Oostenrijk wordt veel doorverkocht binnen de familie of via via, waardoor je ideaal gezien lokaal goede contacten nodig hebt. Hoe doe je dat precies als je nog niet precies een specifieke plaats van je dromen hebt gevonden?
  • Makelaars schermen hun objecten goed af om hun provisie veilig te stellen. Een makelaar rekent in Oostenrijk zowel aan de kopende als verkopende partij standaard 3% (exclusief BTW) door. En als je aanvullende informatie aanvraagt over een object, zit je bij een eventuele koop vaak vast aan de makelaar waar je de info aanvraagt.
  • Oostenrijk kent bijvoorbeeld geen Funda, dus je moet veel verschillende websites in de gaten houden.

En zo leren we al een heleboel tijdens de zoektocht naar onze droomplek.

First things first
Dus we hebben nog even de tijd om na te denken of we willen meedoen aan Ik Vertrek. Want zolang wij onze droomplek nog niet gevonden hebben, kunnen we ons überhaupt nog niet aanmelden voor het programma.  Eerst maar eens onze Proefhotelavontuur tot een goed eind brengen. En dan kijken of we nog interessant genoeg zijn voor Ik Vertrek. In een blog over meedoen aan Ik Vertrek van Hans & Nel lezen we namelijk dat er wel voldoende factoren mis moeten kunnen gaan bij potentiële deelnemers.

We bereiden voor wat we kunnen. En daar gaat de Ik vertrek-bingokaart ons zeker bij helpen. Maar we weten ook dat er nog genoeg mis kan gaan. Dat houdt het spannend. Vallen en opstaan hoort erbij. Leren is proberen. En mochten we meedoen aan Ik Vertrek, dan ben je de eerste die het hoort…

Herz-liche Grüssen,
Mirjam

_

PS: Zoek je nog een leuke vakantieplek in de krokusvakantie met je gezin? We hebben nog een paar kamers beschikbaar in de week van 18-25 februari! De week erna is vol.

ervaring opdoen hotel buitenland stage tips emigreren ik vertrek Proefhotel