Dag witte kerst?

Nog een paar weken en de kerstvakantie begint weer. De mooiste tijd van het jaar wat ons betreft. Zelfs in de zomer kijken we al uit naar de kerstdagen!

Kerst 2020 zouden we in Oostenrijk vieren, samen met onze gasten van het Proefhotel. Maar dat loopt helaas anders…

Terug in de tijd

Maar eerst even terug in de tijd. Als klein kind vier ik, Michiel, kerst met de familie altijd op kerstavond. Mijn grootvader was altijd jarig om 24 december en dan vierden we met de hele familie zijn verjaardag én kerst. Met lekker eten, een goede borrel vooraf, en alle kleinkinderen die krioelden in en rondom het grote huis. We deden toneelstukjes en goochelshows.

Toen ik wat groter werd, werkte ik mee aan het diner. Dan maakte ik het dessert of het voorgerecht. En ik mocht aan de ‘grote mensentafel’ zitten.

Witte kerst

En nog steeds vieren we met ons gezin graag uitbundig kerst. Niet met grote dure cadeaus, maar met lekker eten en wandelingen door de natuur. Kerst is voor ons samen-zijn en gezelligheid.

Het is al erg lang geleden dat we voor het laatst kerst in de sneeuw hebben gevierd. Voor zowel Rianne als Michiel roept dit dierbare jeugdherinneringen op. De hele dag skiën in een prachtig wit landschap. Met kerst aten we iets simpels, boerenkool bijvoorbeeld. Maar de sfeer was er niet minder om. De kerstmarkt op het pleintje in het dorp, de ontelbare lampjes, de muziek en de gezelligheid samen met de familie. Een herinnering waar we nog steeds een heel fijn gevoel van krijgen. Dit is voor ons echt de ultieme kerst!

Kerst in het Proefhotel

Wat leek het ons gaaf om na ons zomeravontuur in het Proefhotel ook de winter in het Proefhotel mee te maken. Met onze gasten, skiën, sneeuwpoppen maken, sneeuwballen gooien. En het kampvuur zou extra warm aanvoelen in een witte omgeving met geweldig uitzicht! Lekker, met Glühwein en marshmallows. Een kerst als in onze kinderjaren!

Natuurlijk met de Coronarichtlijnen in acht nemend. Met ieder gezin aan een eigen tafel. Met 6 in plaats van normaal gesproken 8 gezinnen. We keken er ontzettend naar uit om met onze gasten een familie-kerst-gevoel te kunnen hebben!

Corona

Maar Corona gooit roet in het eten: helaas geldt er in de kerstvakantie een negatief reisadvies voor Oostenrijk. Die kwam even hard aan op die ene dinsdagavond tijdens de persconferentie van Mark Rutte.

Omdat ook wij heel graag willen dat we het virus onder controle krijgen, hebben we in overleg met Hans en Nel besloten dat het Proefhotel in de kerstvakantie niet open gaat. Onze gasten, allemaal uit Nederland en Vlaanderen, kunnen immers niet naar Oostenrijk reizen, evenals wijzelf en ons team. Geen witte kerst in de bergen dus. Geen sneeuwpoppen, lekker eten en de warme gezelligheid van de Stube. We balen enorm en vinden het voor de gasten ook heel vervelend.

Mogelijkheden!

Gelukkig hebben we de krokusvakantie nog in het vooruitzicht en hebben we een aantal kerstvakantiegasten gelukkig toch blij kunnen maken met een plekje in het Proefhotel een aantal weken later. We gaan hard duimen dat we iedereen dan kunnen ontvangen.

Afgelopen zomer hadden we mazzel. Net op tijd was het weer mogelijk om te reizen binnen Europa. Onze gasten kwamen smachtend naar gezonde berglucht bij ons binnenvallen. Het leek alsof we allemaal iets te vieren hadden. De vrijheid. Heerlijk naar buiten, actief zijn en de gezelligheid van elkaar. Hopelijk kunnen we dat gevoel in de Krokusvakantie wederom hebben!

Niet zwart-wit

Onze kerst zal dit jaar niet in de bergen zijn: we vieren kerst in Nederland. Met ons vijven. Het is even schakelen, maar ook een kerst thuis wordt geweldig. Waarschijnlijk niet wit, maar zeker ook niet zwart. Want we gaan het sowieso gezellig maken.

We gaan lekker koken (misschien pakken we dit jaar eens extra uit), we kopen cadeautjes voor elkaar en we nemen Pip mee het bos in. Ook in onze achtertuin kunnen we een vuurtje stoken en Glühwein of chocolademelk opwarmen. Onze tuin is een ietsjepietsje kleiner dan de tuin van het Proefhotel en het uitzicht reikt net iets minder ver 😊, maar voor ons gezin is er ruimte genoeg.

Vertrouwen

We houden vertrouwen dat we komende krokusvakantie onze gasten een te gekke week in de sneeuw kunnen gaan bezorgen. Voor nu wensen we iedereen alvast een heel gezellige, gezonde en veilige Decembermaand.

Warme groet,
Rianne, Michiel, Pepijn, Julie en Tess