Carla op onderzoek: hoe regel je tijd voor jezelf?

Afgelopen weekend was ik op pad met een heel dierbare vriendin. We kennen elkaar inmiddels bijna twintig jaar en ook al zien we elkaar niet vaak, als we bij elkaar zijn raken we nooit uitgepraat. Het is altijd goed.

Ieder jaar gaan we een weekendje weg. Dat geeft ons de tijd en ruimte om weer eens echt goed bij te praten. En ook gewoon heel hard te lachen natuurlijk. Zoals we vroegen uren deden, toen we nog studeerden en alle tijd van de wereld hadden.

Veel tegelijk

Mijn vriendin is inmiddels mamma van twee prachtige meisjes. En ook heeft ze een drukke baan. Daarnaast sport ze uiteraard, besteedt ze graag voldoende tijd aan haar familie en aan een leuke relatie met haar man. Genoeg ballen in de lucht dus. Die allemaal haar aandacht, tijd en geld vragen. En toch maakt ze ieder jaar een weekend vrij voor mij. Dat vind ik bijzonder. Dat zeg ik zondagochtend tijdens het ontbijt tegen haar.

Vaatwasser vs vriendinnenweekend

“Weetje Carla, omdat wij iedere maand sparen voor ons weekendje weg, is het sowieso een heel stuk makkelijker. Er zijn altijd dingen die tijd en geld vragen. Bij ons is het geld al geregeld, wij hoeven alleen nog maar een weekend te plannen. Nou dat is toch niet zo moeilijk?”

Dat is waar realiseer ik me. Die spaarrekening maakt het inderdaad makkelijker, ook voor mij. Misschien had ik anders ook het laten maken van de vaatwasser uiteindelijk verkozen boven het weekendje weg met haar.

Hoezo schuldgevoel?

Relax - Proefhotel 2018

Sinds ik bekend maakte dat ik volgende jaar Vandaag-hoef-ik-helemaal-niets-weken organiseer, spreek ik veel vrouwen die zo’n week heerlijk lijkt. Maar vrijwel stuk voor stuk geven ze aan dat een week van huis gaan voor hen als een grote drempel voelt. Omdat ze vinden dat ze dat richting hun gezin niet kunnen maken. Dus ik vraag mijn vriendin: “hoe voelt het voor jou om een paar dagen weg te zijn bij je gezin, voel je je dan niet schuldig?”

Ze kijkt me aan en zegt: “Hij gaat toch ook ieder jaar skiën met zijn vrienden? En ja, het is even aanpoten, de kids in je eentje. Maar ik ben niet alleen maar moeder hoor. En natuurlijk is het leuk om straks weer naar huis te gaan. Maar dit soort dingen wil ik wel gewoon blijven doen. Ook, of misschien wel juíst nu ik moeder ben.”

Durven loslaten

Nu we het er zo over hebben, stel ik haar nog één vraag over jezelf wel of geen tijd voor jezelf gunnen. Ik vermoed dat vrouwen soms bang zijn dat het zonder hen compleet in het honderd loopt. Ik vraag haar of ze dat herkent. “Toen ik dit jaar voor het eerst een hele week wegging, was ik in de week daarvoor ook bezig het te regelen thuis en hoopte ik dat het allemaal goed zou gaan. Maar hij is hun vader, dat komt wel goed hoor. En natuurlijk gaan er dingen anders, maar dat is nu juist het leuke als de ander weg is, je eigen ding doen met de kinderen.”

En dan krijgt zij per app een foto van haar dochters in het zwembad. “Hmmm, dat nieuwe badpak van de jongste zit aan de voorkant wel heeeel laag… Oh nee, haha ze heeft hem verkeerdom aan!” En wij bestellen nog een latte macchiato en lachen er om.

Welk type ben jij?

vragen - proefhotel

Ik ben benieuwd: hoe ga jij hier mee om? Lukt het jou om regelmatig tijd en ruimte voor jezelf in te nemen of ben jij het type dat dit juist heel lastig vindt? En als je tot de laatste groep behoort, wat maakt het voor jou dan lastig? Er gaat een nieuwe wereld voor mij open en ik leer er graag zoveel mogelijk over. Ik zou het dus enorm waarderen als je jouw overwegingen met me wilt delen. Stuur je me een mailtje?

Warme groeten,

Carla

Van 16 – 23 mei & 23-30 mei 2018 organiseer ik de Vandaag-hoef-ik-helemaal-niets-weken. De naam zegt het al: je hoeft er even helemaal niets. De week staat in het teken van opladen, genieten, ruimte maken voor jezelf en wat jij belangrijk vindt. Er zijn nog een paar plekken vrij.

Voor ondernemers organiseer ik de Bergwerkplek-week: samen met 9 andere inspirerende ondernemers werken & ontspannen in de Oostenrijkse bergen. Frisse berglucht en vergezichten voor nieuwe inspiratie, concentratie & creativiteit.