Heerlijk Oostenrijks recept: Kaiserschmarrn

Kijk je uit naar de wintersport? Maak dan eens deze Oostenrijkse zoete lekkernij: Kaiserschmarrn. Onze absolute Oostenrijkse foodfavoriet. In de voorbereiding op onze Proefhotelperiode hebben we het alvast een keer gemaakt. En we kunnen verklappen dat je het ook in onze Proefhotelweken en weekenden van ons krijgt…

collage-kaiserschmarrn

Wat zijn Kaiserschmarrn?

Kaiserschmarrn kun je zien als een kruising tussen pannenkoeken en poffertjes. Het gaat als een dikke pannenkoek de pan in en het komt er als kleine stukken uit. Het is alleen een stuk luchtiger door de stijf geklopte eiwitten die op het laatste door het beslag worden gemengd. Traditioneel eet je het met een fruitcompote, van bijvoorbeeld pruimen of kersen of met appelmoes en veel poedersuiker. Soms worden er ook rozijnen toegevoegd.

 

Het recept

Ingrediënten [als toetje voor 3-4 personen*] 

  • 150 gram speltmeel / bloem
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel suiker
  • ½ eetlepel vanillesuiker
  • 200 ccm melk / rijstemelk /amandelmeld
  • 60 gram [room]boter
  • 40 gram rozijnen [eventueel]
  • fruit voor de compote: diepvriesfruit of verse pruimen , abrozen of appels
  • geleisuiker voor door de compote [eventueel]

Verder nodig:

  • Mixer
  • Koekenpan [24 cm doorsnee]
  • Pannekoekmes

*Maak maar gerust een dubbele portie beslag, want het is een hele kunst om dit niet aan te laten bakken. 😉

 

Bereiding

  • Wel de rozijnen in warm water.
  • Scheid van alle eieren het eigeel van het eiwit en doe dit ieder in een aparte bak.
  • Laat het eiwit rusten [ongeklopt].
  • Klop de bloem, het zout, het eigeel, de suiker en vanillesuiker en het melk tot een glad beslag en laat dit 30 minuten rusten.
  • Maak ondertussen de vruchtencompote door de vruchten aan de kook te brengen en daarna eventueel een beetje geleisuiker toe te voegen. Blijft de compote erg dun, doe er dan een beetje maizena doorheen.
  • Mix net voor aanvang van het bakken het eiwit geheel stijf [zo stijf dat je de bak op z’n kop kan houden!].
  • Zet ondertussen een grote koekenpan op met een flinke klont boter.
  • Roer met grote slagen het geklopte eiwit gelijkmatig door het beslag.
  • Als de boter gesmolten is, doe je twee keer een soeplepel met beslag in de koekenpan.
  • Strooi een handje rozijnen over het beslag in de pan [of desgewenst zonder rozijnen].
  • Bak het beslag aan de onderkant lichtbruin [zorg dat het beslag niet aanbakt; op halflaag vuur bakken!].
  • Draai de pannenkoekstukken om, zodra de onderkant lichtbruin is.
  • Kort na het omdraaien ‘scheur’ je de twee helften met je pannekoekenmes in stukken [indicatie: ongeveer 2×3 centimeter].
  • Bak de stukken nog even tot ze goed gaar zijn. Blijf opletten dat de stukken niet aanbranden.
  • Doe de stukken in een schaal of serveer ze op bordjes.

Strooi vlak voor het serveren royaal poedersuiker over de Kaiserschmarrn en serveer de Kaiserschmarrn met de compot of appelmoes.

Geniet ervan!

 

PS: Hans & Nel maakten een paar jaar geleden een filmpje waarop je kunt zien hoe je Kaiserschmarrn bakt.